0 0
Read Time:3 Minute, 52 Second

• KLIMAT • Åtgärder | STATISTIKEuropeiska investeringsbanken (EIB)
>>
EIB:s klimatundersökning visar i vilken mån svenskarna är villiga att vidta klimatrelaterade åtgärder under 2020. Av undersökningen framgår särskilt följande: – 39 % av svenskarna anger att de redan har bytt till en grön energileverantör (14 procentenheter högre än EU-genomsnittet) och 64 % tänker göra detta snart. – 70 % av svenskarna anger att de är beredda att flyga mindre för semesterresor, men Sverige ligger fortfarande 5 procentenheter under EU-genomsnittet (75 %). – Sverige ligger också betydligt efter övriga EU då endast 53 % av invånarna planerar att värma upp sina hem mindre under vintern, jämfört med 78 % av EU-medborgarna.


BILD 1
.
LUXEMBURG den 14 januari 2020
Europeiska investeringsbanken (EIB) har publicerat den andra upplagan av EIB:s klimatundersökning, i samarbete med opinions- och konsultföretaget BVA. Undersökningen tar reda på hur människor uppfattar klimatförändringarna i Europeiska unionen, USA och Kina. Denna andra resultatomgång visar vilka egna insatser som medborgarna gör eller planerar att göra för att bekämpa klimatförändringarna.

Sammantaget planerar den svenska befolkningen att göra färre livsstilsförändringar än andra EU‑medborgare för att bekämpa klimatförändringarna. Svenska kvinnor vidtar klimatåtgärder i betydligt högre grad än män. I undersökningen bedöms följande kategorier av åtgärder:

Bostäder 53 % av svenskarna anger att de planerar att värma upp sina hem mindre under vintern, vilket är 25 procentenheter lägre än i övriga EU (78 %). 39 % av svenskarna anger dock att de redan har bytt till en grön energileverantör, vilket är 14 procentenheter högre än EU-genomsnittet, och ytterligare 25 % anger att de tänker göra det snart.

Livsmedel När det gäller att anpassa sin kost anger 79 % av svenskarna att de tänker sluta köpa produkter som inte kommer från Sverige. Dock har bara 11 % redan slutat göra detta. Svenska män är mindre villiga än kvinnor att äta mindre rött kött med tanke på miljön: 65 % av männen anger att de skulle kunna tänka sig att ta detta för vana, jämfört med 80 % av kvinnorna. [Se BILD 1 ovan]

Transporter 60 % av svenskarna tänker välja att åka kollektivt i stället för att ta bilen av miljöskäl för sin dagliga pendling. Denna siffra ökar till 74 % bland den yngre generationen (personer i åldersgruppen 15–29 år).BILD 2


Semestrar
70 % av svenskarna anger att de tänker flyga mindre för att bekämpa klimatförändringarna, vilket är 5 procentenheter lägre än i övriga EU (75 %). [BILD 2] 
Det är kvinnorna som höjer det svenska genomsnittet: 75 % jämfört med 65 % av männen. 79 % av svenskarna tänker välja tåget framför flyget vid resor som tar upp till fem timmar, och 22 % gör redan detta.

Avfall 95 % av svenskarna anger att de sorterar eller planerar att sortera sitt avfall. När det gäller plast finns en skillnad på 11 procentenheter mellan män och kvinnor, där endast 67 % av männen är villiga att sluta använda plastflaskor jämfört med 78 % av kvinnorna.

Aktivism och konsumtion 60 % av den svenska befolkningen är beredda att investera i gröna fonder, vilket är 8 procentenheter högre än EU-genomsnittet på 52 %. När det gäller kampen mot klimatförändringarna ute på gatorna anger 68 % av befolkningen i åldersgruppen 15–29 år att de tänker delta i en klimatdemonstration, vilket är 21 procentenheter högre än svenskarna i åldersgruppen 30–64 år (47 %). 87 % av de yngre svenskarna skulle bojkotta företag eller varumärken som kraftigt bidrar till den globala uppvärmningen.

Medborgare runt om i världen är också beredda att vidta åtgärder under 2020 för att bekämpa klimatförändringarna. Det finns en tydlig samstämmighet inom områden som minskad plastförbrukning: 81 % av amerikanarna, 93 % av EU-medborgarna och 98 % av kineserna anger att de tänker köpa färre produkter i plast. När det gäller bostäder finns dock inget genomgående mönster: mer än 94 % av de kineser som tillfrågades tänker byta till en grön energileverantör, men endast 70 % av EU-medborgarna och 64 % av amerikanarna planerar att göra detta. Samma mönster konstateras när det gäller investeringar i gröna fonder: mer än 86 % av den kinesiska befolkningen tänker göra detta under 2020 jämfört med 56 % i USA och 52 % i EU. [BILD 3]BILD 3

– Jag är väldigt glad över att se hur mycket EU-medborgarna engagerar sig i vår gemensamma kamp mot klimatförändringarna. De klimatåtgärder som enskilda personer vidtar skapar sociala och ekonomiska samhällstrender som kommer att bidra till kampen mot klimatförändringarna, säger Emma Navarro, EIB:s vicepresident med ansvar för klimatåtgärder och miljö, och fortsätter:

– Europeiska investeringsbanken är fast besluten att ge medborgarna ökade möjligheter i denna kamp för en mer hållbar framtid. Det är hoppingivande att se hur människor anammar klimatåtgärderna och gör dem till en verklig del av deras liv: Vi kan bara lyckas om vi gör det tillsammans.

<<
______________________________________________
Artikelförfattare: Europeiska investeringsbanken (EIB)

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.