0 0
Read Time:5 Minute, 4 Second

• BOSTÄDER • Statistik | 2018/2019 / Uppsala Bostadsförmedling  
>>
2019 blev ett år som överträffade bostadsförmedlingens högt ställda förväntningar. Upp mot 6 200 förmedlade bostäder innebar det bästa årsresultatet någonsin. 5 nya hyresvärdar har anslutit och den högsta noteringen 2019 vad gäller antalet personer i bostadskön blev 109 000.

Sedan bostadsförmedlingen startade sin verksamhet i juni 2016 har över 16 800 bostäder förmedlats via bostadskön. Dessutom har samarbetet med regionens hyresvärdar växt sig både större och starkare. Ju fler hyresvärdar som ansluter sig, desto bättre för regionens bostadssökande. Oavsett om behovet av ny bostad är på kort eller lång sikt innebär det utökade hyresvärdssamarbetet bättre möjligheter för våra bostadssökande den dagen det blir aktuellt att flytta.

Av de 109 000 som är registrerade i bostadskön är runt 15 % aktiva när det kommer till att söka bostäder. Till de aktiva räknar vi dem som är registrerade i bostadskön och har gjort minst 5 intresseanmälningar under året. Utöver alla som är aktiva ser många på sin plats i bostadskön som en form av försäkring inför framtiden.

Bland de hyresvärdar som tillkommit under 2019 återfinns bland andra Wåhlin Fastigheter och Genova Property Group. Båda dessa aktörer är aktuella med nyproduktionsprojekt i Knivsta respektive Alsike. Vi har även inlett samarbete med Gunstahem, Mälardalens Fastigheter och Tornet.

Rekordmånaderna
En stort bidragande faktor till det positiva resultatet över hela året var rekordmånaderna i april och maj. De 619 bostäder som förmedlades i april innebar nytt månadsrekord men det stod sig inte längre än några veckor då hela 708 hyreskontrakt tecknades under maj. Sammantaget bidrog dessa siffror till att årets andra kvartal blev bostadsförmedlingens bästa kvartal någonsin med 1 817 förmedlade bostäder.

Bostäderna
Av de 6 177 bostäder som förmedlades under 2019 kom 42 % från privata hyresvärdar och 58 % från det kommunala bostadsbeståndet. Totalt förmedlades 3 285 vanliga bostäder och 1 965 studentbostäder. Resterande var ungdoms-, senior- och trygghetsbostäder.

Uppsalaregionen växer, både vad gäller invånare och antalet bostäder. Byggandet av nya hyresrätter bidrog under 2019 till att 31 % av bostäderna som förmedlades föll under kategorin nyproduktion.

Under 2019 förmedlades bostäder i totalt 5 kommuner. Dessa var Uppsala, Enköping, Knivsta, Heby och Västerås. Att kunna erbjuda våra bostadssökande ett så brett utbud som möjligt vad gäller bostadstyp och geografiskt läge är en viktig del i vårt arbete. Därför är vi extra glada över att ha lyckats inleda nya samarbeten med hyresvärdar som erbjuder boenden på olika platser i Uppsalaregionen.

Kötiderna
Hur lång kötid som behövs för en specifik bostad avgörs av hur många andra som söker bostaden, samt hur lång kötid dessa personer har. När en person med väldigt lång kötid får en bostad via bostadsförmedlingen kan detta resultera i att den genomsnittliga kötiden för en viss bostadstyp eller ett område dras upp. På så sätt kan den genomsnittliga kötiden ibland bli aningen missvisande.

Vad gäller vanliga bostäder krävdes det i 1 350 fall en kötid kortare än 4 år. Detta ställt mot den genomsnittliga kötiden som under 2019 var 6,2 år. Positivt vad gäller den genomsnittliga kötiden är att den sjönk jämfört med året innan. 2018 var den genomsnittliga kötiden för en vanlig bostad 6,7 år. Den genomsnittliga kötiden för att få en studentbostad låg under 2019 på 3,6 år, samma som året innan.

Nyheter
Den största förändringen vi gjort för att underlätta och förenkla för våra bostadssökande är lanseringen av vår nya betaltjänst Autopay. Idén om Autopay föddes efter att vi tagit till oss av våra bostadssökandes förbättringsförslag. Vi såg att det fanns ett utbrett intresse för en alternativ och enkel betallösning som komplement till de gamla betalmetoderna. Sedan lanseringen av Autopay är vi väldigt glada över att vi numera kan erbjuda just det. Autopay genomför betalningen av köavgiften automatiskt och i dagsläget har över 10 000 anslutit sig till tjänsten.

Nytt för 2019 är även att vi tillsatt en tjänst som uteslutande kretsar kring relationen med regionens hyresvärdar. Detta för att kunna erbjuda våra bostadssökande en så enkel, snabb och smidig väg till bostad som möjligt. Susanna Garcia, kundansvarig för hyresvärdar, berättar själv om sitt uppdrag:

– Det centrala i min roll är att ha en nära dialog med våra befintliga hyresvärdar, men även att få fler att samarbeta med oss för att bredda utbudet av bostäder i hela Uppsalaregionen. Jag tror på konceptet att samla alla hyresbostäder på ett och samma ställe för att underlätta både för bostadssökande och hyresvärdar.

Ytterligare en nyhet för året är att vi tagit bort gränsen för antalet intresseanmälningar. Oavsett om det gäller nyproduktion eller redan befintliga bostäder går det numera anmäla intresse på hur många bostäder som helst.

I början av november beslutade kommunfullmäktige i Uppsala att justera avgifterna kopplat till bostadskön och vår verksamhet. Beslutet innebar att köavgiften justerades med 15 kronor till 305 kronor och den nya förmedlingsavgiften blev 1 000 kronor. Förmedlingsavgiften är en engångskostnad som betalas först när den sökande fått en bostad via bostadskön. För studentbostäder är denna kostnad fortsatt 625 kronor. När bostadsförmedlingen drog igång verksamheten 2016 låg förmedlingsavgiften på 1250 kronor. Vad gäller förmedlingsavgiften ser vi positivt på att vi fortsatt ligger under den ursprungliga nivån.

Vi fortsätter blicka framåt
Med 5 nya hyresvärdar i ryggen ser vi väldigt mycket fram emot 2020. Regionen som helhet har utmaningar när det kommer till att tillgodose det växande bostadsbehovet och vi är övertygade om att vi kan bidra i det arbetet. Bostadsförmedlingen varken bygger, äger eller förvaltar bostäder. Däremot utgör vi den självklara länken mellan regionens hyresvärdar och våra bostadssökande. Precis som vi gjort sedan starten 2016 ser vi fram emot att fortsätta arbetet för en transparent och effektiv hyresrättsmarknad.

Snabbfakta 2019 (2018 inom parentes):

Totalt antal förmedlade bostäder: 6 177 (5 712)
Vanliga bostäder: 3 576 (3 065)
Studentbostäder: 2 185 (2 262)
Genomsnittlig kötid för vanliga bostäder: 6,2 år (6,7 år)
Genomsnittlig kötid för studentbostäder: 3,6 år (3,6 år)
Genomsnittlig kötid för trygghetsbostäder: 13,4 år (14,2 år)
Genomsnittlig kötid för seniorbostäder: 7,4 år (6,3 år)
Genomsnittlig kötid för ungdomsbostäder: 4,5 år (6,0 år)

<<
___________________________________________________
Artikelförfattare: Uppsala Bostadsförmedling | 2020-01-09


 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
100 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.