0 0
Read Time:1 Minute, 9 Second

• LAG & ORDNING •  Bilmålvakter | Infrastrukturdepartementet / Regeringskansliet

>>
Regeringen vill se hårdare regler mot bilmålvakter. I en proposition till riksdagen föreslås att det ska vara förbjudet att använda fordon som haft obetalda felparkeringsavgifter för länge. Polisen ges rätten att ta fordons registreringsskyltar om förbudet inte följs.

– Det behövs hårdare regler mot bilmålvakter. Genom att polisen får kraftigare verktyg att bekämpa denna typ av organiserad brottslighet kommer man att kunna stoppa bilmålvakter i ett tidigt skede, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth.

Förslaget innebär att ett fordon med obetalda felparkeringsavgifter som överstiger 5000 kronor och som inte har betalats efter sex månader ska få användningsförbud. Om förbudet inte följs kan polisen eller en bilinspektör ta fordonets registreringsskyltar. 

Förslaget är en del i ett större arbete för att bekämpa användandet av bilmålvakter. Tidigare har regeringen presenterat en satsning på 25 miljoner kronor årligen mellan 2018 och 2020 för att ge kommuner möjlighet att beslagta, skrota eller flytta målvaktsfordon. Regeringen har även tillsatt en utredning som bland annat ska se över möjligheten att begränsa antalet fordon en person kan äga om denne har omfattande fordonsrelaterade skulder eller har en stor mängd fordon registrerade på sig. Den utredningen ska vara klar den 1 september 2020.

Propositionen har tidigare skickats som remiss till lagrådet och läggs nu fram till riksdagen. Förslaget föreslås träda i kraft den 1 januari 2021.

<<
________________________________________________________________________
Artikel: Infrastrukturdepartementet / Regeringskansliet

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.