0 0
Read Time:2 Minute, 27 Second

• KATASTROF | AUSTRALIEN • Skogsbränderna 2020 | DJURLIV / Världsnaturfonden (WWF)

>>
En enorm värmebölja i kombination med lite nederbörd i Australien har orsakat rekordstora bränder som fortsätter vecka efter vecka. Ett område stort som Österrike har brandhärjats. Tusentals hem har förstörts och forskare uppskattar att drygt en miljard djur har dött. 

Australien är på väg att ödeläggas av en av de mest förödande säsongerna med skogsbränder någonsin. Orsaken är rekordhöga temperaturer och månader av svår torka. Bränderna, som härjat sedan september, har intensifierats den senaste tiden och ett antal områden har evakuerats. 

Nödläge har utlysts i delstaterna New South Wales och Victoria till följd av bränderna. 25 personer har bekräftats döda.

– Vi beklagar djupt de enorma förluster av liv och egendom som skett. Våra tankar går till familjerna som har förlorat nära och kära, sina hem och ägodelar. Australiens djur och natur lider svårt och det uppskattas att drygt en miljard djur har dött, säger WWF Australiens generalsekreterare Gordon O´Dermot.

Den brandhärjade ytan på 84 000 kvadratkilometer är lika stor som Österrike. Brandkårer kämpar för att kontrollera de massiva bränderna och har fått stöd av andra länder. 

De lättandtändliga eucalyptusskogarna och buskvegetationen gör det lätt för elden att spridas. Australien har få naturliga brandhinder –  som exempelvis vattendrag – och det kommer att krävas årtionden för skogen att återhämta sig.

.
– Bränderna orsakar ett stort lidande. Flera decenniers naturvårdsarbete har gått upp i rök. Förutom koalor kämpar många arter för att överleva. Det gäller bland annat råttkänguru, borstsmygare, glansig kakadua och honungsfåglar, säger Olle Forshed, regnskogsansvarig på Världsnaturfonden WWF.

Andra drabbade djur är dvärg- och flygpungekorrar liksom vombater.

Bara i det eldhärjade området kring New South Wales, där mellan 15 000 och 28 000 koalor annars uppskattas leva, har hela 8 400 koalor mist livet i bränderna, meddelade Australiens miljöminister Sussan Ley i en intervju nyligen. Det motsvarar 30 procent av beståndet.

Koalor och andra djur som inte dör av brännskador lever väldigt farligt och hotas dö av svält och törst. Därför uppmanas nu de människor som är kvar i de drabbade områdena att ställa ut vatten för djuren att dricka – och att ta skadade arter till djurhjälpscenter.

WWF i Australien arbetar aktivt med att återställa områden när katastrofen lagt sig. Det krävs ofta en stor försiktighet när man ska hjälpa naturen att återhämta sig. WWF bidrar också till att skadade djur kan tillfriskna på olika hjälpcenter.

I slutet av förra året lanserade WWF Australien kampanjen ”Towards Two Billion Trees” (Mot två miljarder träd” år 2030). WWF har börjat plantera  10 000 träd i koalornas livsmiljöer. I arbetet inkluderas även preventivt arbete, så att liknande katastrofer förhoppningsvis kan förebyggas.

FAKTA: Professor Chris Dickman från University of Sydney uppskattar att uppåt en miljard inhemska däggdjur, fåglar och reptiler kan ha drabbats sedan september. Denna siffra är baserad på en tidigare rapport för WWF-Australien om effekterna av markröjning på australiensiskt djurliv.

<<
______________________________________
Artikelförfattare: WWF Sverige | 2020-01-07

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.