0 0
Read Time:1 Minute, 28 Second

• VÅR SKOG • Nyckelbiotoper | Skogsstyrelsen / Världsnaturfonden (WWF)

Skogsstyrelsen ska utveckla ett nytt sätt att värdera naturvärden och därefter upphöra
med registrering av nyckelbiotoper.
(Foto: Ola Jennersten).
>>

Skogsstyrelsens styrelse har beslutat att utveckla ett nytt sätt att värdera naturvärden och därefter upphöra med registrering av nyckelbiotoper vid avverkningsanmälan och tillsyn. Beslutet slår hårt mot skyddet av naturvärden i skogen menar Världsnaturfonden WWF. WWF är i likhet med majoriteten av remissinstanserna kritiska till Skogsstyrelsens beslut.

Nyckelbiotoper är områden med höga naturvärden som har en mycket stor betydelse för biologisk mångfald. Beslutet, som fattades av en oenig styrelse i måndags följer den rekommendation som lämnats av myndigheten, men ignorerar de 42 av totalt 71 yttranden som ställt sig kritiska till förslaget. 

– Det är allvarligt att myndigheten föregriper den pågående Skogsutredningen som har till uppgift att utreda just statens roll vid arbetet med nyckelbiotoper. Det är också ansvarslöst att i detta läge fatta beslut om att skrota ett välkänt och genomarbetat system när man inte har kunnat bedöma vad det ska ersättas med, säger Peter Westman, biträdande generalsekreterare vid Världsnaturfonden WWF.

Styrelsen för Skogsstyrelsen stödjer nu istället myndighetens förslag att ersätta identifiering och registrering av nyckelbiotoper med ett nytt, inte än utvecklat, arbetssätt inom tillsyn för att värna om naturvärden. Detta har Skogsstyrelsen fram till sista december 2020 på sig att utveckla, och riskerar att ta stora ekonomiska och personella resurser i anspråk.

– Skogsstyrelsen ansvarar för tillsynen av skogsbruksåtgärder som kan ändra naturmiljön och vara avgörande för att miljömålet levande skogar ska kunna nås, och det är centralt att den tillsynen fungerar. Den sammantagna argumentationen som Skogsstyrelsen förde fram i sitt förslag talar snarare för att fortsätta registrera nyckelbiotoper vid avverkningsanmälan, menar Linda Berglund skogsexpert WWF.

<<
_________________________________________________
Artikelförfattare: Världsnaturfonden (WWF) | 2019-12-17

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.