0 0
Read Time:1 Minute, 24 Second

• SPORT & FRITID • HÄSTSPORT | Ridskola / Fritidsledare / Uppsala kommun (Uk)
>>
Kulturnämnden satsar en miljon kronor år 2020 på fritidsledare vid ridskolor i Uppsala. Tack vare den unika lösningen kan fem ridskolor i Uppsala kommun samverka – och fler barn kan få del av satsningen.

Kulturnämnden satsar en miljon kronor år 2020 på ett samarbete med Upplands Ridsportförbund. Satsningen innebär fritidsledare i ridskolan och gör att ridskolorna som redan fungerar som fritidsgårdar får möjlighet att utvecklas.

Fritidsverksamheten erbjuds i anslutning till skoltid men förväntas också öka tillgängligheten för fler under alla dagar i veckan.

– Ridskolorna gör en stor samhällsnytta. Det är en unik miljö som erbjuder mer utöver ridningen. De har ett väl fungerande värdegrundsarbete och en stor gemenskap att erbjuda för alla åldrar, säger Linda Eskilsson (MP), ordförande i kulturnämnden.

Stallet är öppet för alla. Gemenskapen är gratis. Det kan därför vara en möjlighet till en meningsfull fritid för alla barn och unga, oavsett kön, etnisk och socioekonomisk bakgrund.

Det här är ett sätt att nå fler flickor. Uppsala kommun når annars i dag fler pojkar i fritidsverksamheten. Andelen flickor som besöker Uppsalas fritidsgårdar har dock ökat från 30 procent år 2014 till 40 procent i dag.

– Vi vill fördela resurserna mer jämställt, säger Linda Eskilsson.

Med fritidsledare i ridskolan ökar tillgängligheten till stallen för barn och unga med olika bakgrund. Det är viktigt med meningsfulla fritidsaktiviteter för barn och ungas hälsa. Forskningsprojektet Ung livsstil har visat att personer i lägre socioekonomiska grupper skattar sin hälsa och livskvalitet lägre än personer i högre.

Fritidsledarna anställs av Upplands Ridsportförbund. Uppsala ponnyklubb, Lurbo ridklubb, Uppland Västmanlands Fältrittklubb, Storvreta ponnyklubb och Bälinge ryttarförening deltar.

<<
__________________________________________
Artikelförfattare: Uppsala kommun | 2019-12-20

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.