0 0
Read Time:2 Minute, 9 Second

• SEX & SAMLEVNAD • Lust | Kosttillskott  / Läkemedelsverket

>>
Läkemedelsverket och Stockholms stad har tillsammans undersökt tio olika kosttillskott som har sålts i lokala butiker*. Produkterna har påståtts förbättra potensen eller öka sexlusten. Laboratorieanalyser visade att 8 av 10 produkter innehöll odeklarerade läkemedelssubstanser, något som både är olagligt och dessutom kan medföra hälsorisker.

Läkemedelsverket har i ett projekt tillsammans med Livsmedelskontrollen vid Stockholms stad köpt in och analyserat tio stycken kosttillskott som marknadsfördes med att de skulle förbättra potensen eller öka sexlusten.

I åtta av produkterna hittades kemiska läkemedelssubstanser som inte fanns med i innehållsförteckningarna. Ämnen kan vara farliga för vissa personer och Läkemedelsverket avråder från att använda dessa kosttillskott.

– Tyvärr visar de här resultaten att den här typen av fusk fortfarande är utbrett, säger Tomas Nilsson, utredare på Läkemedelsverket. På produkterna står det att de innehåller olika växter, vitaminer eller aminosyror, men för att få den önskade effekten tillsätts också andra ämnen. Men detta får konsumenten ingen information om.

De ämnen som hittades var bland annat sildenafil, tadalafil och vardenafil, vilka alla finns i läkemedel som används vid behandling av erektionsproblem. Ett av problemen med ämnena är att de kan orsaka kraftiga blodtrycksfall hos personer med kärlkramp.

– I Sverige är läkemedel med dessa ämnen på goda grunder receptbelagda, fortsätter Tomas Nilsson. Det är viktigt att utesluta att potensproblem beror på någon sjukdom innan man börjar med potenshöjande medel. Läkaren behöver också följa upp att läkemedlen inte påverkar till exempel ditt blodtryck och att de inte påverkar effekterna av andra läkemedel du använder.     

Bland de kontrollerade produkterna var tre riktade till kvinnor och i två av dem hittades läkemedelssubstanser. I den ena produkten hittades flibanserin, vilket i USA används för behandling i de fall kvinnor mår dåligt av alltför låg sexlust. I den andra produkten hittades två ämnen som liknar sildenafil.

Även andra läkemedelsämnen hittades i mindre mängder, t.ex. det antiinflammatoriska ämnet metamizol som enbart finns i läkemedel till djur i Sverige. En annan substans som hittades var den selektive serotoninåterupptagshämmaren (SSRI) dapoxetin. SSRI-preparat används vanligtvis som antidepressiva medel, men dapoxetin används i Sverige för behandling av för tidig utlösning i de fall det anses medicinskt motiverat.

Produktnamn Fynd
BEAST Tadalafil, noramidopyrin och sildenafil
FIVE Tadalafil
GoldMAX Blue Sildenafil och tadalafil
Horny Little Devil Sildenafil och tadalafil
LadyagrA Inga läkemedelssubstanser identifierade
Libidofemme Hydroxitiohomosildenafil
Passion Flibanserin
Power tablets Desmetylkarbodenafil och dapoxetin
Viafemme Inga läkemedelssubstanser identifierade
Xpresso Vardenafil

* Läkemedelsverket och Stockholms stad har varit i kontakt med de butiker som har sålt produkterna och informerat om resultaten av analyserna. 
<<
_______________________________
Artikelförfattare: Läkemedelsverket

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.