0 0
Read Time:1 Minute, 51 Second

• KRIMINALITET • Gängbrottslighet | Inrikesdepartementet / Justitiedepartementet

BILDEN: Mikael Damberg och Morgan Johansson (Obs, montage). Foto: SVT och Regeringen.
>>
Torsdagen den 19 december beslutar regeringen om ytterligare en åtgärd från 34-punktsprogrammet mot gängkriminalitet. Polismyndigheten, Kriminalvården, Statens institutionsstyrelse och Socialstyrelsen får ett gemensamt uppdrag att ta fram ett nationellt avhopparprogram.

En viktig åtgärd för att förebygga och bekämpa brottslighet och våldsbejakande extremism är att fler individer får det stöd de behöver från samhället för att kunna lämna dessa miljöer. Ofta är det en lång och svår process där de individuella behoven är många och skiftande, vilket kräver samordnade insatser från flera samhällsaktörer.

– Vi behöver göra mer för att motivera människor att hoppa av och stötta dem som är beredda att ta steget att lämna grov kriminalitet bakom sig. Det finns flera fungerande verksamheter i landet redan idag, men stödet till avhoppare behöver bli mer effektivt och samordnat på nationell nivå. Bostadsorten får inte vara avgörande för om avhopparen ska få något stöd, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson.

Regeringen ger ett uppdrag till Polismyndigheten, Kriminalvården, Statens institutionsstyrelse och Socialstyrelsen att ta fram ett myndighetsgemensamt nationellt avhopparprogram. Programmet ska bidra till att stödet till personer som vill eller kan motiveras till att lämna kriminella eller extremistiska miljöer eller grupperingar blir mer kunskapsbaserat, effektivt och samordnat. Det ska också utgöra ett ramverk för såväl långsiktig samordning på strategisk nivå, kunskapsutveckling och erfarenhetsutbyte, som för konkreta stödjande insatser till kommuner och organisationer i det civila samhället som kommer i direkt kontakt med personer som vill hoppa av. I uppdraget ingår även att bedöma om grupper ska omfatta grupper som agerar mot bakgrund av hedersrelaterade motiv.

Kriminalvården ska ansvara för samordning av uppdraget och uppdraget ska redovisas till regeringen den 1 december 2020 med en delredovisning den 15 april 2020.

Regeringen avser därutöver att fördubbla det bidrag som Polismyndigheten fördelar till avhopparverksamheter, från 5 miljoner kronor till 10 miljoner kronor per år.

– När vi angriper gängkriminaliteten gör vi det brett, med både brottsbekämpning och brottsförebyggande åtgärder. När polisen nu tar exceptionella krafttag mot gängbrottsligheten svarar vi samtidigt med att dubblera stödet till verksamheter som hjälper individer att lämna de kriminella gängen, och införa ett nationellt avhopparprogram, säger inrikesminister Mikael Damberg.

<<

_____________________________________________________________________
Artikelförfattare: Justitiedepartementet/ Regeringskansliet

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.