0 0
Read Time:1 Minute, 25 Second

• SENIORER • Idrott | Idrotts- och fritidsnämnden Äldrenämnden / Uppsala kommun (Uk)
>>
Idrotts- och fritidsnämnden föreslås anta nya riktlinjer för äldres tillgång till fysisk aktivitet. Syftet med riktlinjerna är att införa ett systematiskt arbetssätt i kommunen som ska skapa medvetenhet och ett långsiktigt arbete kring fysisk aktivitet för äldre. Det är en del i arbetet för att Uppsala ska bli en äldrevänlig kommun.

Uppsalabornas möjlighet till en aktiv fritid är lika viktig i livets alla faser oavsett ålder eller andra förutsättningar. Fysisk aktivitet ska möjliggöras bland annat genom uthyrning av idrottsanläggningar, utrustning av anläggningar så det når fler målgrupper samt att stötta föreningar i deras arbete med äldre.

– Uppsala ska vara ett bra samhälle att åldras i. Idrott och fritid är viktigt för livskvaliteten och folkhälsan. För att Uppsala ska bli Sveriges bästa idrottskommun behöver kommunen ge förutsättningar för alla grupper i samhället, säger Maria Patel (S), ordförande i idrotts- och fritidsnämnden.

Idrotts- och fritidsförvaltningen ska i samverkan med äldreförvaltningen också utreda möjligheterna att införa ett aktivitetsstöd för uppsalabor äldre än 65 år.

– Det här är ett tydligt exempel på hur arbetet för att bli en äldrevänlig kommun ska genomsyra hela kommunens verksamhet. Att öka äldres tillgång till idrott och fritid kan både förebygga fallskador, öka välmående och minska den ofrivilliga ensamheten hos våra äldre, säger Caroline Hoffstedt (S), ordförande i äldrenämnden.

Målsättningen med riktlinjerna är att de som lever, verkar och vistas i Uppsala kommun ska:

Ha tillgång till ett livslångt idrottande
Ska kunna känna sig inkluderande och hitta en idrott för dem
Ska uppleva en jämställd, tillgänglig och trygg idrott
Ska kunna ta del av en engagerad och modern förening

Idrotts- och fritidsnämnden behandlar förslaget den 16 december.

<<

_______________________________
Artikelförfattare: Uppsala kommun

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.