0 0
Read Time:1 Minute, 57 Second

• KULTUR • Föreningsliv | Kulturnämnden i Uppsala kommun (Uk)
>>
Under 2020 vill kulturnämnden i Uppsala skapa förutsättningar för en meningsfull och innehållsrik fritid, ökad trygghet och psykiskt välmående främst för barn, ungdomar och unga vuxna. Satsningen på förebyggande och främjande arbete i olika stadsdelar är en viktig del i Uppsala kommuns arbete för en trygg kommun. I dag tog kulturnämnden beslut om budget för nästa år.

– I samarbete med det lokala kultur- och föreningslivet kan Uppsala bli en trygg plats med låg brottslighet. Att barn och unga mår bra och har en meningsfull fritid är centralt om vi ska skapa ett tryggt samhälle. I nästa års budget gör vi därför stora satsningar bland annat på fler aktiviteter i direkt anslutning till skoltid. Att ha verksamheter direkt efter skolan är viktigt för att nå de barn som vi inte når via den ordinarie föreningsverksamheten, säger kulturnämndens ordförande Linda Eskilsson (MP).

Kulturnämnden ger drygt åtta miljoner kronor i stöd till barns och ungas fria tid, bland annat till Gottsunda Dans & Teater, som är en mycket viktig kulturaktör i sitt område. Syskonskap i Gottsunda och Uppsala tennisklubb får utökat stöd för sitt sociala tennisprojekt Amo Obaida. Även Kulturföreningen Parken får mer pengar för sin kulturpedagogiska verksamhet för barn och unga genom fler kulturkurser i Gränbyområdet. Dessutom får Konstfrämjandet Uppland ett projektstöd för öppen skapande verksamhet. Ytterligare 1,5 miljoner kronor går till fler kulturaktiviteter i anslutning till skolan.

Verksamhetsstöd 2020
38 organisationer inom det fria kulturlivet i Uppsala får tillsammans 19 580 000 kronor i verksamhetsstöd 2020. De största höjningarna får Den Lilla Teatern för att stärka kvalitativ scenkonst för de yngsta. Även Uppsala Riksteaterförening får ett högre verksamhetsstöd för att bland annat utveckla scenkonsten på landsbygden. Danskompaniet SU-EN Butoh Company i Almunge får också ett ökat stöd.

Kulturnämnden har också lyft fram fyra kulturella mötesplatser där det skapas konst, dans och teater genom stöd til:l
• Köttinspektionen
• Uppsala Författarsällskap och Uppsala Konstnärsklubb för utvecklingen av ett levande kulturkvarter vid Walmstedtska gården
• Uppsala Jazzklubb för bland annat en jazzfestival.

Ny offentlig konst
Efter omfattande dialoger med invånare, elever, föreningar och boende i olika delar av staden får nu sex konstnärer i uppdrag att utföra ny offentlig konst vid:
• Storvreta idrottshall
• Uppsala Yrkesgymnasium Jälla
• Sunnersta, mellan kyrkan och Coop
• Centralpassagens ljusvägg
• Ulleråker
• Valsätraparken i Gottsunda

<<

______________________________
Artikelförfattare: Uppsala kommun

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.