0 0
Read Time:1 Minute, 45 Second

• HANDEL • Näringsliv | Konsument / Svensk Handel

>>
Butiker som säljer leksaker, böcker, heminredning och elektronik får störst uppsving av julhandeln. I år väntas svenskarna handla julklappar för totalt 21 miljarder kronor. De som handlar julklappar lägger cirka 3 000 kronor per person på inköpen.

Julen är handelns viktigaste försäljningsperiod. I takt med att försäljningen av julklappar och julmat ökar växer både skatteintäkterna och antalet arbetstillfällen. Svensk Handels julrapport visar att merförsäljningen som sker i samband med julhandeln genererar fem miljarder kronor i extra skatteintäkter och möjliggöra upp till 15 000 extra jobbtillfällen.

– För att hinna ta hand om alla kunder i julruschen är det många handlare som anställer extra personal. Handeln är en viktig jobbskapare och i årets julhandel kommer många unga att få chansen till sitt första jobb. Det är den bästa julklapp en ungdom kan få, säger Karin Johansson, vd på Svensk Handel.

Fler köper klapparna på nätet
Näthandeln växer och årets julrapport visar att det är nästan lika vanligt att köpa julklapparna på nätet, som att inhandla dem i butiker där kunden bor. Enligt årets julrapport kommer 4 av 10 konsumenter att köpa majoriteten av julklapparna i butiker i närområdet, för fyra år sedan var motsvarande siffra 6 av 10.

– Ett enormt utbud, bekvämlighet och total pristransparens driver tillväxten för näthandeln i snabb takt. Stora delar av e-handeln kommer att ha fullt upp i jul, säger Karin Johansson.

Hållbarhet viktigt när julmaten inhandlas
Nästan varannan kund (48 %) anger att miljö- och hållbarhetsaspekter är viktiga när julmaten ska handlas, motsvarande siffra för julklappsinköpen är 41 procent.

– När allt fler kunder prioriterar hållbarhetsfrågan blir det avgörande för butikernas lönsamhet att erbjuda flera hållbara alternativ. Vi ser också hur många företag i handeln gör före sin kund och inspirerar dem till att göra mer hållbara inköp, säger Karin Johansson.

Vad krävs då för att det ska bli en riktig jul? Vänner och familj, julmat och julpynt är det som är allra viktigast för att skapa den riktiga julstämningen.


Läs hela julrapporten 2019 från Svensk Handel via den här länken[PDF].

<<

_____________________________________________
Artikelförfattare / Pressmeddelande från:

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.