0 0
Read Time:1 Minute, 9 Second

• KULTUR • Vetenskap | Silversmide / Nobelsmycke / Karin Valegård / Valegård Design

>>
Karin Valegård har designat årets nobelsmycke i form av en exoplanet, inspirerat av nobelpriset i fysik. Karin är idag silversmed och smyckesdesigner, men har en lång karriär som docent och forskare i molekylärbiologi bakom sig. I samarbete med Nobelmuseet i Stockholm designar hon handtillverkade silversmycken som är inspirerade av nobelprisen i medicin, kemi och fysik. 

– Proteiners tredimensionella struktur har alltid fascinerat mig och som forskare arbetade jag i många år med att studera proteiners form i tre dimensioner. Proteiner, DNA och små molekyler har alla en vacker struktur och med silvertråd formar jag dem till unika smycken, berättar Karin Valegård och fortsätter; men jag låter mig även inspireras av fysikpriset.

Som ett exempel berättar hon om årets pris i fysik. Det är tilldelat forskarna Michel Mayor och Didier Queloz för upptäckten av den allra första planeten utanför vårt solsystem, en exoplanet. Den far runt i en bana kring en solliknande stjärna i vår hemgalax Vintergatan. Karins tolkning av upptäckten är ett nobelsmycke där denna exotiska exoplanet, som en oxiderad silverkula, kretsar runt en förgylld stjärna.  

Karin Valegård har sedan 2014 samarbetat med Nobelmuseet och designat smycken som förknippas med Nobelpristagarnas arbete. Smycken som gestaltar 2019 års Nobelpris i medicin och fysik finns nu i butiken på Nobelmuseet i Stockholm. <<

_________________________________
Enligt uppgifter från Valegård Design

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.