0 0
Read Time:3 Minute, 26 Second

• ÅRETS ALTERNATIVA JULKLAPP • Klimat & Miljö | Konsumtion / Julklappsstress / Greenpeace

>>
Julhandeln, med Black Friday som avstamp, drar snart igång och förväntas åter slå rekord. Samtidigt är våra konsumtionsbaserade utsläpp på en nivå långt över vad planeten klarar av. Greenpeace lanserar därför “giveupgifts.org” för att göra det enklare för människor att säga tack men nej tack till onödiga julklappar.

– Sveriges överkonsumtion är ett växande problem, inte bara för oss i Sverige utan i allra högsta grad för resten av världen. Vi svenskar lever som om vi hade 4,2 jordklot och det är människor i andra delar av världen och kommande generationer som får betala priset för vår överkonsumtion, säger Parul Sharma, sverigechef på Greenpeace.

Handelns Utredningsinstitut, HUI, spår att julhandeln i år kommer att landa på nästan 80 miljarder vilket är en ökning med tre procent jämfört med förra året. December är årets mest köpintensiva månad tack vare julhandeln och “Black Friday” och i år förväntas svenskarna spendera 13 miljarder mer i december än snittet under övriga månader på året.

Naturvårdsverket uppskattar att våra konsumtionsbaserade utsläpp ligger runt 10 ton koldixoid per person och år. Två tredjedelar av dessa utsläpp kommer från hushållens konsumtion. För att vi ska nå Parisavtalet och begränsa den globala upphettningen till 1,5 grader behöver vi få ner våra sammanlagda utsläpp rejält. Greenpeace menar att här behövs initiativ från politiker och näringsliv.

– Vi behöver en omfattande samhällsförändring men vi har också makt som enskilda konsumenter att kräva detta. Vi måste avkräva en hårdare utsläppsstandard, renare och ansvarsfulla leverantörskedjor, rättvisa arbetsförhållanden och starkare lagar och regler mot kortlivade produkter. Tillsammans kan vi  driva på för en politik som inför minimistandarder för produkters livslängd samt dess möjlighet att repareras och uppgraderas. Att säga nej till onödiga julklappar genom att skriva upp sig på giveupgifts.org är ett sätt att aktivt ta ställning mot konsumtionen som den ser ut idag, fortsätter Parul Sharma

Flera har redan skrivit upp sig på www.giveupgifts.org och meddelat sina nära och kära att de säger nej till julklappar i år. En av dem är Lovisa Reeder som gillade initiativet både för att det ligger rätt i tiden och för att hon tycker att fokus under julen flyttats från kvalitetstid med släkt och vänner till konsumtionshets.

– Att säga nej till julklappar känns inte alls konstigt, det är ju fint att ge och att få gåvor, men jag tycker ändå att det jag faktiskt vill ha mest på julen är tid med min familj. Att skriva upp sig på giveupgifts.org var ett enkelt sätt för mig att vänligt tacka nej till onödiga prylar och låta mina nära och kära veta det i god tid. Jag vill kunna fira jul med min familj i många år framöver, och då behöver vi ta ett krafttag mot klimatförändringarna – och det här är ett sätt,  säger Lovisa Reeder.

Juristen och bloggaren Annahita Yazdi har också skrivit upp sig på giveupgifts.org.

– Julen innebär en enorm press för många, med höga förväntningar och julklappsstress, och högtiden blir till slut ett stressmoment som bara klaras av. Det är också i julhandeln som våra mest skulddrivna köpbeteenden märks, eftersom att handeln verkar ha lyckats likställa julklappar med kärlek och omtanke. Vi måste lära oss att visa omtanke på andra sätt om vi ska ha en framtid. Att skippa julklappar ger mer utrymme till matlagning och mys med nära och kära, eller något annat man saknar men aldrig har tid med annars. Jag kan förresten inte tänka mig något mer tragiskt än att ett helt ekosystem riskerar att raseras för att vi har så svårt att föreställa oss ett liv utan vanekonsumtion, säger Annahita Yazdi.

Give up gifts är ett initiativ från Greenpeace Norden som utvecklats i samarbete med Forsman & Bodenfors. Det är kostnadsfritt och fungerar så att den intresserade går in på www.giveupgifts.org , skriver in sitt namn och sedan kan välja att skicka ställningstagande mot onödiga julklappar till sina vänner och sin familj.  <<

______________________________________________
Artikelförfattare: Greenpeace Sweden | 2019-11-20

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.