0 0
Read Time:1 Minute, 38 Second

• RESOR • Tåg | Kommunikationer / Sveriges Regering, Infrastrukturdepartementet

>>
Resenärer ska kunna förvänta sig snabb och tydlig information vid förseningar i tågtrafiken, och tågoperatörer ska i god tid kunna planera för trafikstörningar. Regeringen vill därför att Trafikverket förbättrar informationen till järnvägens användare.

– Fler än någonsin vill åka tåg, samtidigt som vi behöver flytta över gods från väg till järnväg. Då är det viktigt att alla vi som använder järnvägarna, oavsett om det är tågoperatörer, resenärer eller godstransportörer, har tillgång till snabb och tydlig information. Detta vill vi förbättra genom uppdraget till Trafikverket, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth.

Trafikverket får i uppdrag att upprätta en handlingsplan med ett åtgärdsprogram som ska förbättra informationen person- och godstransportörer använder för att förmedla information till resenärer. En snabb och tydlig information ska gälla i alla lägen – vid normaltrafik, vid större planerade underhållsarbeten och vid störningar i trafiken, som exempelvis signalfel, kontaktledningsfel eller tågfel.

För tågoperatörer och resenärer kan det handla om snabbare och tydligare information om exempelvis varför ett tåg är försenat, hur lång förseningen väntas bli och om det i så fall behöver sättas in ersättningstrafik. För transportörer av gods kan det handla om att få tidig information för att kunna planera transporterna och känna trygghet i att godset kommer fram i tid.

I uppdraget ingår även att identifiera eventuella brister som hämmar att effektivt kunna ge information och organisera ersättningstrafik. Detta ska göras i dialog med berörda aktörer och utifrån rådande ansvarsfördelning mellan Trafikverket och tågoperatörerna.

Uppdraget omfattar även att Trafikverket i samverkan med berörda aktörer ska se över hur metoder för att mäta och följa kvaliteten i den information som ges till person- och godstransportörer kan tas fram.

Vid uppdragets genomförande ska Trafikverket samverka med tågoperatörer, transportköpare, resenärsorganisationer och andra relevanta aktörer.

Uppdragen till Trafikverket är en del av genomförandet av januariavtalet, som är en sakpolitisk överenskommelse mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna.

Uppdraget ska redovisas senast den 23 april 2020. <<

___________________________________________________________________
Artikelförfattare: Sveriges Regering / Infrastrukturdepartementet | 2019-11-22

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.