0 0
Read Time:2 Minute, 32 Second

• ELFENBENSHANDEL • Turism | Statistik / Världsnaturfonden (WWF)

WWF uppmanar till försiktighet överlag när det gäller djursouvenirer om du som turist inte vet varifrån de kommer.
>>

Cirka en procent av svenska turister som varit utomlands uppger att de köpt souvenirer av elfenben när de rest i Afrika eller Asien. Knappt var femte har handlat souvenirer och delar från vilda djur, var tionde har ätit hajfenssoppa eller hajkött medan andra gått på djurshower och tar selfies. Det visar en färsk Kantar Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av WWF bland drygt tusen svenska resenärer.

– Just nu minskar den biologiska mångfalden snabbare än någonsin under människans historia och 1 miljon arter hotas av utrotning enligt FN. Förlust av livsmiljöer och överexploatering genom bland annat jakt och illegal handel är de främsta orsakerna till den snabba minskningen, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.

17 procent – uppger i Kantar Sifo-undersökningen att de köpt produkter av vilda djur, inklusive koraller och snäckskal.

– Allt fler tycks avstå från elfenbenssouvenirer, vilket vi välkomnar, men vi jobbar för en nollvision. Varje elfenbensprodukt bidrar till illegal jakt på elefanter, forsätter Håkan Wirtén.

Två procent av de tillfågade säger sig ha köpt produkter av reptil- eller krokodilskinn (väskor, skärp mm ) som inte är lagliga att ta in i Sverige utan Cites-tillstånd.

– Vi uppmanar till försiktighet över lag när det gäller djursouvenirer om du som turist inte vet varifrån de kommer. Är du det minsta osäker på souvenirernas ursprung och vad som är lagligt att ta in i Sverige uppmanar WWF att i stället köpa annat hantverk som lokala textilier gjort av kvinnor, säger Mats Forslund, WWFs expert på handel med hotade arter.

Var tionde resenär uppger att de någon gång ätit hajfenssoppa eller mat med hajdelar hemma eller utomlands. 1 procent uppger att de ätit bushmeatkött av apa eller annat vilt djur. Hajfenssoppa ses på många håll som en delikatess och varje år dör uppåt 100 miljoner hajar för sina fenors skull. Många bestånd av hajar är hotade.

– Handeln med hajfenor omsätter miljardbelopp och är ofta en del av organiserad brottslighet. Vi vill starkt uppmana alla att aldrig äta hajfenssoppa, varken i Sverige eller utomlands, säger Mats Forslund.

I Sverige är allt hajfiske förbjudet men det är lagligt att sälja hajfenssoppa. Framsteg är att Kinas regering har förbjudit hajfenssoppa på offentliga middagar, fler hajarter har fått ökat skydd mot handel (CITES) samt att den internationella frakten av hajfenor minskat genom ett samarbete mellan WWF och TRAFFIC.

WWF avråder turister från att äta rätter av exotiska djur och rekommenderar hellre mat från tamdjur eller vegetariska alternativ.

Nästan var tionde – 9 procent – uppger att de varit på elefanttur eller ridit elefant på zoo och ytterligare 1 procent har ridit på ett annat vilt djur. 5 procent har tagit en selfie med djur och 15 procent har besökt en djurshow.WWF varnar för detta detta eftersom djuren ofta kommer från det vilda och kan bidra till överexploatering.

Varje åttonde svensk – 12 procent – har besökt ett ekoturistprojekt, vilket WWF tycker är positivt. <<

________________________________________________
Artikelförfattare: Världsnaturfonden (WWF) | 2019-11-22

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.