0 0
Read Time:2 Minute, 16 Second

• SJUKVÅRD •  Röntgen | Artificiell Intelligens (AI) / Akademiska sjukhuset i Uppsala

>>
Röntgenavdelningar på Akademiska sjukhuset och Lasarettet i Enköping är först i Sverige med att utveckla ett AI-stöd som ska användas i rutinflödet för att identifiera allvarliga fynd vid undersökningar. Detta bedöms kunna leda till kortare svarstider och säkrare diagnostik.

– Vi räknar med att AI-stödet på sikt kommer att hjälpa radiologerna att snabbare skriva svar, säger Adel Shalabi, verksamhetschef för bild- och funktionsmedicinskt centrum (BFC) vid Akademiska sjukhuset.

Artificiell intelligens (AI) börjar bli en naturlig del av vårt samhälle, även inom sjukvården. Inom radiologin har fokus hittills varit underlättande av bildtolkning, att datorprogram med den mänskliga hjärnan som förebild, kan tolka röntgenbilder och identifiera exempelvis vilka patienter med benbrott som behöver opereras. Programmen som används bygger på matematiska instruktioner, så kallade algoritmer.

Adel Shalabi bedömer dock att AI även kan användas i andra arbetsmoment än bildtolkning, exempelvis snabbare eller bättre modaliteter, hur undersökningen ska göras (protokollering), förändring av röntgenundersökningen medan den genomförs baserat på fynd som utrustningen själv gör samt att identifiera undersökningar som behöver ett snabbare svar än andra.

– Vår lösning fokuserar på arbetsflödet. AI-algoritmen ska kunna identifiera ett allvarligt fynd i en undersökning och färgmarkera detta i radiologens arbetslista. Det blir ett stöd som styr radiologen att snabbt skriva svar. Till en början används algoritmer som är klinisk godkända för detta ändamål. Efter en inkörningsperiod är målet att använda beslutsstödet i rutinflödet på röntgenavdelningen, något Region Uppsala blir först i Sverige med, berättar Adel Shalabi.

– Det är avgörande att hälso- och sjukvården får fler och smartare kliniska beslutsstöd. Att använda AI för avancerad analys och fatta beslut som både påverkar planering, förkortar väntetider och ger snabbare diagnoser är en förutsättning för att utveckla vården. Därför är det roligt att Akademiska sjukhuset och Lasarettet i Enköping ligger i framkant i den digitala omställningen, säger Malin Sjöberg Högrell, regionråd (L), ordförande i sjukhusstyrelsen.

Enligt Tomas Bjerner, biträdande verksamhetschef och projektansvarig för det nya AI-stödet, finns det mycket att vinna på införandet av AI i vardagen både för röntgenavdelningen och i förlängningen för patienterna.

– AI kommer att påverka många stora och små beslut inom radiologin. Därför är det viktigt att vi har realistiska förväntningar från professionen på hur mycket som kommer att förändras, framhåller han.

– Idag sker mycket på forskningsfronten, med både nationella och lokala satsningar. Att i forskningen få fram en fungerande algoritm är en utmaning, men att få den generellt godkänd är en annan utmaning. Det är också komplext att flytta en algoritm från ett sjukhus till ett annat. En central tanke i vårt projekt är att röntgenavdelningen och Akademiska sjukhuset ska få fördjupad kunskap inom detta område, avrundar Tomas Bjerner. <<

___________________________________________
Artikelförfattare: Akademiska sjukhuset i Uppsala

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.