0 0
Read Time:1 Minute, 53 Second

• ERASMUS+ • Utbildning | EU / Uppsala universitet / Universitets- och högskolerådet

>>
Uppsala universitet belönas med utmärkelsen Årets Erasmus+aktör för sina insatser för att få fler studenter att studera utomlands. Universitets- och högskolerådet (UHR) delar ut priset för att uppmärksamma lärosäten som ökat antalet utresande studenter inom utbytesprogrammet Erasmus+*.

– Uppsala universitet har målmedvetet och med stort engagemang arbetat för att få fler studenter att göra utbyten via Erasmus+. Under 2019 har universitetet nått ett utmärkt resultat, säger Karin Röding, generaldirektör för UHR och ordförande för juryn.

UHR delar i år ut utmärkelsen Årets Erasmus+aktör till ett lärosäte som lyckats öka antalet utresande studenter inom Erasmus+. Programmet ger studenter vid svenska högskolor möjlighet att studera och praktisera i andra länder, framför allt inom Europa. Lunds universitet och Uppsala universitet var båda starka kandidater till årets pris.

– Det ambitiösa arbetet med studentutbyten som bedrivs vid dessa lärosäten gjorde ett starkt intryck på juryn, säger Karin Röding. Uppsala universitet visar dock på bäst resultat när det gäller antalet utresande studenter. Lärosätet har även gett en utmärkt beskrivning av hur ledningen strategiskt stöder och främjar studentutbyten.

Läsåret 2018/2019 studerade eller praktiserade 588 Uppsalastudenter utomlands via Erasmus+ – en ökning med 56 procent under de senaste fem åren. I motiveringen lyfter juryn även fram universitetets ambition att få fler studenter på utbildningar där mobiliteten traditionellt är låg – till exempel lärarutbildningarna – att göra utbyten. Juryn konstaterar också att Uppsala universitet ”på ett föredömligt sätt engagerat studenter som ambassadörer för Erasmus+”.

– Utmärkelsen är ett erkännande till alla dem som arbetar hårt och intensivt med Erasmus+ och internationalisering på Uppsala universitet, säger universitetets rektor Eva Åkesson. Det är viktigt att ha en internationell erfarenhet – jag fick själv möjligheten under min utbildning och det är något jag bär med mig hela livet.

*OM Årets Erasmus+aktör 
Erasmus+ är EU:s program för utbildning, ungdom och idrott. UHR instiftade utmärkelsen Årets Erasmus+aktör 2017 i samband med att programmet firade 30 år. Tre lärosäten valde att söka årets pris: Blekinge Tekniska Högskola (BTH), Lunds universitet och Uppsala universitet. Representanter för bland annat Utbildningsdepartementet, Svenska institutet, Sveriges förenade studentkårer (SFS) och näringslivet har ingått i juryn. Tidigare års utmärkelser har tilldelats en kommun och en anordnare av yrkesutbildning.


<<

_______________________________________________________
Artikelförfattare: Universitets- och högskolerådet | 2019-11-05

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.