0 0
Read Time:2 Minute, 13 Second

• SVERIGE & NORGE • Rovdjursinventering |Naturvårdsverket (Nv)

>>
Naturvårdsverket (Nv) har utvärderat inventeringssystemet för stora rovdjur och resultaten visar på ett system som trots vissa brister, överlag fungerar väl. Däremot behöver roller och ansvar förtydligas. Hur väl inventeringsmetoderna anses fungera varierar mellan de olika arterna och för varg och björn anses de fungera bättre än för lodjur, järv och kungsörn.

Sverige och Norge har sedan 2012 gemensamma metoder för att inventera rovdjur. En del i utvärderingen som gjorts har varit att ta reda på hur väl metoderna fungerar och om de leder till likartade bedömningar både mellan länderna och inom Sverige.

Mer än 320 personer från svenska och norska myndigheter, samebyar och organisationer har svarat på frågor om bland annat inventeringssystemets organisation, ansvarsfördelning, mål med inventeringarna, samverkan med olika aktörer, kunskap och utbildning samt vilka effekter de märkt av sedan gemensamma inventeringsmetoder infördes.

Resultaten av utvärderingen visar att även om inventeringssystemet överlag fungerar bra, så finns det behov av såväl utveckling inom vissa områden som av att förtydliga roller och ansvarsfördelning mellan olika aktörer i inventeringssystemet.

– Inventeringsmetoderna anses fungera bättre för varg och björn än för lodjur, järv och kungsörn. För dessa arter finns behov av att utveckla eller komplettera befintliga inventeringsmetoder säger Jessica Backeryd, vilthandläggare på Viltförvaltningsenheten.

Nu kommer utvärderingen att användas som underlag för att identifiera och utveckla de delar som i nuläget inte fungerar tillfredsställande. Dessutom kan underlaget användas både för att anpassa inventeringssystemet till att arter sprider sig till nya områden samt för förändrade väder- och klimatförhållanden.

– Den här utvärderingen ger oss viktiga insikter i både styrkor, svagheter och brister inom nuvarande inventeringssystem. Resultaten kommer vi att använda för att utveckla rovdjursinventeringen både när det gäller teknik, metoder och allmänhetens deltagande men även för att forma tydligare roller och ansvarsfördelning, säger Andreas Zetterberg, enhetschef på Viltanalysenheten.

Under 2012–2014 genomförde Naturvårdsverket i Sverige och Miljødirektoratet i Norge en gemensam översyn av inventeringssystemet för stora rovdjur. Arbetet ledde till en gemensam svensk-norsk metodik beskriven i nya instruktioner och faktablad. Utöver denna metodik har nu båda länderna i flera år använt gemensam rapportering i den gemensamma databasen Rovbase och mobilappen Skandobs för allmänhetens observationer.

Eftersom inventeringssystemet nu har använts i flera säsonger startade Naturvårdsverket 2017 en utvärdering för att ta reda på hur aktörer som är involverade i, eller berörda av inventeringarna, anser att det fungerar. Syftet med den här rapporten, som är den tredje av totalt fyra inom samma uppdrag, är att ta reda på om inventeringssystemet efter översynen har harmoniserats och samordnats såväl inom Sverige som mellan Sverige och Norge. <<

Ladda ner hela rapporten som en här [PDF]

________________________________________________________
Textförfattare: Naturvårdsverket | Urspr. publ. 4 november 2019

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.