0 0
Read Time:1 Minute, 5 Second

• STRÅLSÄKERHET • Radon | Folkhälsomyndigheten / Strålsäkerhetsmyndigheten

>>
På grund av ny lagstiftning på strålskyddsområdet (strålskyddslagen 2018:396 och strålskyddsförordningen 2018:506) har Folkhälsomyndighetens ”ansvar för tillsynsvägledning enligt miljöbalken när det gäller radon i bostäder och lokaler för allmänna ändamål begränsats”. Det uppger myndigheten i ett pressmeddelande.

Strålskyddslagen ska i huvudsak tillämpas före miljöbalken vid tillsyn av radon i bostäder och lokaler för allmänna ändamål. Som en följd av detta har Folkhälsomyndigheten upphävt sina allmänna råd om radon (FoHMFS 2014:16) och hänvisar nu till Strålsäkerhetsmyndigheten om man har frågor om tillsyn av radon. På Strålsäkerhetsmyndigheten erbjuds vägledning om radon som är en radioaktiv gas.
På dess webbsida går att läsa att gasen bildas naturligt i berggrunden när radium sönderfaller och att långvarig exponering för radongas ökar risken att utveckla lungcancer. Strål­säker­hets­myndig­heten uppskattar att radon i bostäder orsakar närmare 500 lungcancerfall per år i Sverige och det är främst rökare som drabbas.

Den radioaktiva gasen kan komma in i byggnader från marken, byggnadsmaterialet eller hushållsvattnet vilket gör att Radon är den strålkälla som ger den högsta exponeringen av joniserande strålning till allmänheten. Det enda sättet att upptäcka radon är att mäta.

Läs mer om vad Radon är här, samt om Strålsäkerhetsmyndighetens råd och rekommendationer när det gäller gasen.

<<
_______________________
redaktion@luthagsnytt.se

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.