0 0
Read Time:1 Minute, 19 Second

• STIPENDIUM • Körsång | Uppsala kommun (Uk)

>>
Uppsala kommun (Uk) har beslutat att ge 2019 års resestipendium för körer om 50 000 kronor till Uppsala Vokalensemble för en turné i Belgien.

Uppsala Vokalensemble är en blandad kör med ungefär 30 sångare. Kören grundades som nationskör 1964, men under ledning av Håkan Parkman lämnade kören 1980 nationslivet och har sedan dess etablerat sig i toppskiktet av Uppsalas körer. Kören leds av Sofia Ågren och har vid flera tillfällen framfört nyskriven musik. Kompositören Matthew Peterson har komponerat ett verk speciellt för kören, Ljusfälten, med tonsatta dikter av Edith Södergran. Nyckelharpisten och riksspelmannen Josefina Paulson medverkar vid inspelningen där folkmusiken möter körtraditionen. En turné till Belgien är planerad under 2020 med möten och konserter med belgiska folkmusikgrupper och körer, i Liège, Bryssel och Etterbeck.

– Uppsala vokalensemble är en mycket värdig, välljudande mottagare av årets resestipendium för körer. Jag önskar dem en givande resa till Belgien, säger Elisabeth Ståhle, sammankallande i kulturnämndens stipendieutskott.

Kulturnämndens motivering: Uppsala kommuns resestipendium för körer tilldelas Uppsala Vokalensemble för en resa till Belgien 2020. Uppsala Vokalensemble är en väletablerad kör i Uppsala med fina röster som ger en vacker klang. Kören ska åka på releaseturné för sin inspelning av nykomponerad musik av Matthew Peterson, efter texter av Edith Södergran. Medverkar på turné och inspelning gör också den framstående folkmusikern och nyckelharpisten Josefina Paulson.

Kulturnämnden inrättade i mars 2014 ett resestipendium för körer verksamma i Uppsala kommun. Stipendiet är avsett att möjliggöra kulturutbyten med andra länder. Stipendiesumman uppgår till 50 000 kronor. <<

_____________________________
Textförfattare: Uppsala kommun

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.