0 0
Read Time:1 Minute, 19 Second

• STIPENDIUM • Litteratur | Uppsala kommun (Uk)

>>
I dag fattade kulturnämnden beslut om att tilldela Uppsala kommuns hedersstipendium 2019 till författaren och luthagsbon Ulrika Knutson.

Kulturnämndens motivering: Uppsala kommuns hedersstipendium tilldelas Ulrika Knutson för sitt starka engagemang för demokratiska rättigheter och yttrandefrihet. Hennes skildringar har synliggjort kvinnors betydelse för samhällsutvecklingen. Genom sina humanistiska och reflekterande betraktelser av aktuella samhällsfrågor är hon en underhållande, tankeväckande och viktig röst i kultur- och samhällslivet.

– Jag har med stor behållning under många år följt Ulrika Knutsons författarskap och tagit del av hennes krönikor och olika framträdanden. Det är ett hedersuppdrag att få tilldela Ulrika Knutson Uppsala kommuns hedersstipendium, säger Elisabeth Ståhle, sammankallande i kulturnämndens stipendieutskott.

Ulrika Knutson är född 1957 i Göteborg och uppvuxen i Kalmar. Hon är journalist, författare, kulturskribent, programledare och uppsalabo sedan många år. Ulrika Knutson har gett ut flertalet böcker, bland annat Kvinnor på gränsen till genombrott 2009, Kvinnor på gränsen till genombrott: grupporträtt av Tidevarvets kvinnor, 2015 och Den besvärliga Elin Wägner, 2019. Ulrika Knutson är sedan 2015 hedersdoktor vid humanistiska fakulteten vid Göteborgs universitet.

Kulturnämndens hedersstipendium inrättades 1977 och har utdelats varje år sedan dess. Enligt stadgarna tilldelas förtjänt person hedersbetygelse i form av ett konstverk, i år till ett värde av högst 20 000 kr och ett diplom utformat av konstnären Ulla Fries. Stipendiet delas ut i samband med kulturnämndens decembermöte 12 december. <<

Vi på UMLN gratulerar den välförtjänta stipendiaten!

TIPS: Läs mer om Ulrika Knutson i UM Luthagsnytts intervjuserie StrandhHugget från 2015 [PDF från UMLN nr 6, 2015 s. 12-13]

________________________________________________
Textförfattare: Uppsala kommun | Foto: UM Luthagsnytt

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.