0 0
Read Time:2 Minute, 34 Second

• MILJÖ • Nordsjön | Organisationer / Civil olydnad / Artikel signerad Greenpeace

>>

”Oljeföretaget Shell försöker dumpa oljeplattformar till havs trots 20-årigt förbud” inleder Greenpeace ett pressmeddelande och fortsätter:
Miljöaktivister från Nederländerna, Tyskland och Danmark klättrade den 14 oktober ombord på två av Shells oljeplattformar i oljefältet Brent i Nordsjön under en fredlig protest mot oljebolagets planer på att dumpa flera gamla förorenade oljeplattformar till havs.

Greenpeace fartyg Rainbow Warrior finns på plats vid plattformarna Brent Alpha och Brent Bravo där klättrare hängt upp banderoller som säger: ’Shell, clean up your mess!’ och ’Stop Ocean Pollution’.

Enligt Shell själva planerar företaget att dumpa stora delar av fyra oljeplattformar i Nordsjön. Förutom flera hundra tusen kubikmeter förorenat vatten och sediment innehåller plattformarna mer än 11 000 ton olja. [1]

Aktivister från Greenpeace närmar sig Brent Spar under beskjutning från oljejätten Shells vattenkanoner (1995).

Detta trots att OSPAR-kommissionen [ospar.org], där Sverige är medlem och som har till uppgift att reglera och skydda Nordöstra Atlanten, redan 1998 enhälligt kom överenskom om ett förbud mot att dumpa gamla oljeriggar till havs.
Shell har nu begärt ett undantag från den brittiska regeringen. [2]

– Shells planer är en skandal och strider mot internationella avtal för att skydda miljön. Med en allt allvarligare klimatkris och ökad förlust av arter och biologisk mångfald så behöver vi friska hav mer än någonsin. Att då dumpa gamla oljeplattformar med tusentals ton olja, som förr eller senare kommer att förorena havet är såklart helt oacceptabelt. Shell måste stoppas. Vi uppmanar nu medlemsländerna i OSPAR att ta sitt uppdrag på allvar, skydda haven och inte ge efter för oljebolagen, säger Christian Bussau, marinbiolog och Greenpeace talesperson ombord på Rainbow Warrior.

Den nuvarande brittiska regeringen förväntas godkänna Shells planer när OSPAR sammanträder i London på fredag 18 oktober. Tyskland har redan nu lämnat in en officiell protest. Nederländerna kommer göra detsamma och EU-kommissionen har uttryckt sin oro inför ett eventuellt godkännande.

– Om regeringarna i OSPAR tillåter Shell att tänja på reglerna kommer detta att utgöra ett farligt prejudikat för de hundratals åldrande plattformar i Nordsjön som ska avvecklas under de kommande åren. Shell tjänade miljarder på oljeborrning i regionen – de bör inte tillåtas snåla och spara in på saneringen på bekostnad av våra hav, säger Dima Litvinov, talesperson Greenpeace Norden.

Låter namnet Brent Spar [greenpeace.org fr. 1995] bekant så beror det på att en omfattande publik kampanj från Greenpeace 1995 ledde till att Shell gick med på att demontera sin oljeplattform Brent Spar på land istället för att dumpa den i havet som de tänkt. Kampanjen ledde också till OSPARs beslut om att 1998 förbjuda dumpning i Nordöstra Atlanten.

– Oljebolag som Shell driver redan på klimatkrisen som orsakar mer extrema stormar, översvämningar, torka och bränder världen över. Att de inte ens är villiga att ta hand om sitt smutsiga material, utan vill gömma det i våra hav, är inget annat än skamligt”, avslutar Dima Litvinov. <<

____________________________________________________________________________
Detta är en artikel författad av Greenpeace Sweden | Urspr. publ. 14 oktober 2019

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.