0 0
Read Time:2 Minute, 25 Second

• UPPSALA SÖDRA • Rosendal | Invigning / Siegbahnsparken

>>

Siegbahnsparken, döpt efter nobelpristagarna Kai och Manne Siegbahn, invigs den 26 oktober. Förutom en ekologisk funktion innehåller parken en ambitiös lekplats i flera delar och flera konstverk av konstnären Mattias Bäcklin. Förutom ansvariga politiker så gästas invigningen av Hans Siegbahn, son och sonson till de fysiker som parken fått namn efter.

Tillsammans med parken Carlshage utgör Siegbahnsparken ett centralt grönstråk genom Rosendal. Parken har flera viktiga ekologiska funktioner, där den bland annat fungerar som spridningssamband för främst fåglar och insekter som kan röra sig mellan naturreservaten Stadsskogen och Kronparken. På så sätt knyter parken ihop Uppsalas östra och västra skyddade naturområden, Hågadalen och Årike Fyris.

– Det är viktigt för vårt välbefinnande att vi utvecklar attraktiva naturområden nu när vi blir fler invånare i Uppsala och staden växer. Siegbahnsparken visar hur ekosystem och biologisk mångfald kan stärkas i modern stadsutveckling, säger Rickard Malmström, ordförande i gatu- och samhällsmiljönämnden.

Lekplatsen har flera olika delar med allt från sand- och vattenlek för mindre barn till utmanande klätterlek för de större. Ett spektakulärt klättertorn tronar på parkens högsta kulle med klättergrepp på utsidan och trappa på insidan.

Självklart har parken också viktiga sociala funktioner och blir ett grönt och lugnt stråk genom stora delar av området. Det färdiga Rosendal blir en urban miljö med relativt hög och tät bebyggelse, vilket gör de gröna mellanrummen särskilt viktiga för både välbefinnande och luftkvalitet – tillsammans med områdets många dagvattenbäddar.

– Vi inviger inte bara en park utan även konstverken i parken. Mattias Bäcklins skulpturer är en spännande och pedagogisk del i parkens natur, säger Linda Eskilsson, ordförande i Kulturnämnden.

Tillsammans med parken invigs också ny offentlig konstav konstnären Mattias Bäcklin Konstverken heter Med urskogen in i framtiden och består av en skulpturgrupp. Konstnären har reflekterat kring platsens historia, nutid och framtid och mötet mellan naturen och civilisationen.

Konstnären vill genom konstverken inbjuda till att pedagogiskt väcka barn och ungas intresse för människans samspel med naturen.

Invigning av Siegbahnsparken lördagen den 26 oktober:
11.00–11.30
Invigning av parken. Medverkar gör Richard Malmström (MP) ordförande i gatu- och samhällsmiljönämnden, Linda Eskilsson (MP), ordförande i kulturnämnden och Erik Pelling (S), ordförande i kommunstyrelsen och mark- och exploateringsutskottet.

Medverkar gör också konstnären Mattias Bäcklin och Anna Varenhorst från Karavan landskap, den byrå som har formgivit parken. Specialinbjuden gäst till invigningen är professor Hans Siegbahn, son till Kai Siegbahn och sonson till Manne Siegbahn. 

11.30
Parkourshow med Katana Parkour

Övrigt program
11.45-12.15
Visning av den nya parken och konsten. Guider är Anna Varenhorst från Karavan landskap och Tuva-Li Peter Lidé, Intendent offentlig konst på Uppsala kommun.

12.15-12.45
Visning av Siegbahnsparkens nya konst. Mattias Bäcklin berättar om de rödlistade arterna i området, sitt konstnärskap och konstprojektet i parken.

13.45-14.00
Visning av den nya parken och konsten. Guider från kulturförvaltningen och stadsbyggnadsförvaltningen. 

__________________________
Textförfattare: Uppsala kommun

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.