0 0
Read Time:1 Minute, 28 Second

VILDTVÅRD • Älgjakten 2019 | Länsstyrelsen i Uppsala län

>>
Igår (måndag 14 oktober) inleddes älgjakten i Uppsala län. Jakten kommer att pågå till och med den sista februari 2020. Förra jaktsäsongen sköts över 2000 älgar och inventeringar visar att älgstammen i länet minskar, vilket är målsättningen i älgförvaltningsplanen.

Älgjakten 2019/2020 sträcker sig från och med i dag och fram till och med hela februari månad för både älgskötselområden och licensområden. Dock med en rekommendation att inte skjuta vuxna hondjur i februari. Älgbetesskadorna ligger över uppsatta mål, vilket innebär att älgavskjutningen har ökat på många håll och älgstammen minskat.

– Målet med älgförvaltningen i länet är att få en livskraftig älgstam av hög kvalitet som är i balans med betesresurserna. Detta innebär att älgstammens storlek genom lämplig avskjutning ska anpassas till fodertillgången, skador på skog, de areella näringarna och trafiksäkerheten samt att älgjakten ska vara produktionsanpassad, säger Monica Eriksson, enhetschef på enhetens för vilt och hotade arter på länsstyrelsen.

Länet är indelat i fem älgförvaltningsområden. Tanken är att dessa avgränsar en älgpopulation med hjälp av barriärer i landskapet. I älgförvaltningsområdet samlas kunskap om de lokala förhållandena som påverkar älgförvaltningen.

– Hur många älgar som ska fällas styrs av målen i älgförvaltningsplanen. Inom älgförvaltningsområdet inventeras älgstammen och betesskador regelbundet och utvecklingen följs upp mot förvaltningsplanen, säger Monica Eriksson.

Den praktiska jakten bedrivs i huvudsak inom älgskötselområden som genom att omsätta sina skötselplaner bidrar till att målen i älgförvaltningsområdet,  uppfylls. Jaktsäsongen 2018/2019 fälldes 2041 älgar i Uppsala län. Av dessa var 558 tjurar, 535 hondjur och 948 kalvar. Inventeringar visar att älgstammen minskar i länet, vilket är enligt målsättningarna i älgförvaltningsområdena. Variationerna är stora inom länet och varje enskilt älgförvaltningsområde har egna mål.

<< •
_________________________________
Textförfattare: Länstyrelsen i Uppsala län
(Urspr. publ. 14 oktober 2019)

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.