0 0
Read Time:1 Minute, 50 Second

SAMHÄLLE • BARN | Uppsala Health Summit / Uppsala kommun

>>
Det internationella toppmötet Uppsala Health Summit 8–9 oktober fokuserar på barn och ungas livsmiljö. Tillsammans med forskare och företrädare för den privata sektorn, hälso- och sjukvård, internationella organisationer och frivilligorganisationer från hela världen, kommer Uppsala kommun delta och samtala om utveckling inom hållbara städer och ungas hälsa.

Allt fler barn och unga växer upp i städer. I Sverige betyder det att 2,2 miljoner barn växer upp i en tätort där stadsmiljön är barnens uppväxtmiljö och livsmiljö. Hela Sverige ställs också inför en jätteutmaning när FN:s barnkonvention blir svensk lag från 1 januari 2020. Uppsala ska ha barnperspektivet med i planeringen för framtidens Uppsala och för det behövs mer kunskap om hälsosam stadsmiljö.

– Vi har som stad haft ett tätt samarbete med Uppsala universitet och i år är det extra roligt eftersom Uppsala Health Summit har ett tema som verkligen ligger rätt i tiden och som berör oss. För att Uppsala ska växa hållbart behövs samverkan och kunskap om vad som påverkar barns hälsa och utveckling, säger Karin Åkerblom som arbetar med stadsutveckling vid Uppsala kommun.

På konferensen kommer man att diskutera barnens rätt till en hälsosam uppväxt. Rätten till staden handlar om hälsa och välbefinnande men också om tillgänglighet och demokrati. Hur kan vi säkerställa att barns rättigheter beaktas i stadsplanering, ta barns hälsa på större allvar och med hjälp av god stadsplanering underlätta sundare livsstilsvanor bland barn och unga? Målet är att utveckla konkreta handlingsplaner som kan fungera som steg på vägen till hur barnvänligare städer kan utformas.

Karin Åkerblom som är processledare stadsutveckling vid Uppsala kommun kommer att leda en workshop som handlar om barnvänliga städer. 

– Vi vill gå dit med stora öron och lära oss av erfarenheter och den senaste forskningen från hela världen. Det handlar om att knyta nätverk mellan forskare och oss som jobbar praktiskt. Vi behöver lära oss mer och bli bättre på att ta de här frågorna på allvar. Vi har en massa härliga barn och ungdomar som ska växa upp här. Det borde väl vara självklart att planera så att det blir så bra som möjligt för dem, avslutar Karin Åkerblom.

<<
___________________________
Textförfattare: Uppsala kommun

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.