0 0
Read Time:1 Minute, 53 Second

DJUR & NATUR • Inventering | Lodjur / Varg / Länsstyrelsen i Uppsala län

>>
I tisdags (1 oktober,
red) inleddes säsongen för att inventera varg och lodjur i Uppsala län. Länsstyrelsens uppdrag är att fastställa hur många djur som finns av respektive art i länet. För att få ett så tillförlitligt resultat som möjligt vill länsstyrelsen gärna ha hjälp av allmänheten.

Nu är det dags att inventera länets stora rovdjur, varg och lo. Fr.o.m. den 1 oktober drar inventeringen för säsongen 2019/2020 igång.

– Främst handlar det om att hitta spår i snö efter djuren. Lite förenklat kan man säga att vi i första hand letar efter flera vargar eller lodjur som går tillsammans. Det använder man sedan för att räkna om till hur många djur som finns i hela länet, säger Sebastian Olofsson, rovdjursansvarig på Länsstyrelsen Uppsala län.

Länsstyrelsens personal letar själva spår, men är beroende av tips från allmänheten för att kunna hitta så många spår som möjligt. Tidigare år har en stor del av inventeringsresultatet kommit till stånd tack vare observationer från allmänheten.

– Allmänheten får gärna använda sig av en rapporteringstjänsten Skandobs för inrapportering av rovdjursobservationer, och vi hoppas att så många som möjligt hör av sig om de ser något av de stora rovdjuren, eller spår efter dem, säger Sebastian Olofsson och fortsätter:

– En förändring av kameralagstiftningen gör att länsstyrelsen har möjlighet att även använda sig av bilder från så kallade åtelkameror hos allmänheten. Skulle någon få rovdjur på bild kan det användas i inventeringen förutsatt att bilden inom tre veckor kommer in till länsstyrelsen.

Under inventeringen i år görs också en extra varginventering för att utvärdera hur det nuvarande inventeringssystemet fungerar. En liknande extrainventering gjordes 2017, och nu liksom då vill länsstyrelsen få in spillningar och urin från vargar i länet.

– Normalt sett fokuserar vi på att hitta revirmarkerande vargar och familjegrupper av varg, men nu vill vi få in i princip alla spillningar och urin för att kunna hitta exempelvis vandringsvargar som bara passerar genom länet. Hittar man en misstänkt vargspillning så får man gärna fotografera den och kontakta länsstyrelsen så att vi kan samla in den och skicka på DNA-analys, säger Sebastian Olofsson.

<<
____________________________________
Textförfattare: Länsstyrelsen i Uppsala län
(Ursprungligen publicerad 1 oktober 2019)

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.