0 0
Read Time:1 Minute, 23 Second

SAMHÄLLE • Nyanländas etablering | Invandring / Integration / Arbetsmarknadsnämnden / Uppsala kommun (Uk)

>>
Uppsala kommun (Uk) har upprättat en skrivelse där man föreslår att staten tar ett större ansvar och en större kostnad för samordningen av nyanländas etablering. Om förslaget går igenom kommer det att medföra ökad ekonomisk jämställdhet i familjer, bättre förutsättningar för barnfamiljer att försörja sig själva och lägre försörjningsstödskostnader för kommunen.

Initialt försörjningsstöd i väntan på etableringsersättning.
Etableringsersättning
Jobbstimulans
Individanpassat försörjningsstöd

 

Mohamad Hassan (L), ordförande i arbetsmarknadsnämnden Uk.

– Förslaget ligger helt i linje med arbetsmarknadsnämndens fokus på att få fler kommuninvånare i jobb. Vi måste komma ifrån inlåsningseffekter som bidrar till utanförskap och segregering. Vi vill hellre lägga pengarna på proaktiva insatser som leder till att fler individer kan försörja sig själva, säger Mohamad Hassan (L), ordförande arbetsmarknadsnämnden.

Kommunerna fick 2010 ansvar för att betala ut initialt försörjningsstöd i väntan på den statliga utbetalningen av etableringsersättning. Det initiala stödet var tänkt som en kortvarig insats, men har i verkligheten blivit betydligt längre. Det vill Uppsala kommun förändra.
Uppsala kommun anser att etableringstiden är för kort och föreslår en flexibel tid, tre månader till fyra år, beroende på individens förutsättningar och behov.

Reformen jobbstimulans har en inlåsningseffekt och försenar individens väg till möjlig egen försörjning. Vid beräkningen av jobbstimulans räknas 25 procent av inkomsten bort innan försörjningsstödet beräknas. Avdraget gör att individer i jobbstimulans hamnar under norm och får fortsatt kompletterande försörjningsstöd trots att deras inkomst i verkligheten överstiger normen. Det borde förändras.

Uppsala kommun vill göra försörjningsstödet individanpassat för att tydliggöra varje individs eget ansvar att bidra till sin försörjning. Detta stärker individens självständighet.


<<
__________________________________
Textförfattare: Arbetsmarknadsnämnden

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.