0 0
Read Time:1 Minute, 53 Second

SVERIGEFINNAR FINSKA | Kultur / Region Uppsala

Scen från Uusi Teatteris pjäs Orden som kom bort.

>>
Sverige har fem nationella minoriteter och minoritetsspråk, däribland minoriteten sverigefinnar och språket finska. Region Uppsala ingår i förvaltningsområdet för finska och gör därför särskilda satsningar för att främja det finska språket och finsk kultur i länet.

Nu i oktober och november kan sverigefinnar och andra länsinvånare ta del av barnteater, film och teater.

Tvåspråkig barnteater, ny finsk film, direktsänd finsk teater och sångbok
I höst arrangeras, i samarbete med kommuner i Uppsala län, en turné med barnteater på finska och svenska till bibliotek i länet. Uusi Teatteris föreställning Orden som kom bort är tvåspråkig och skräddarsydd för sverigefinska barn. Det är en musikalisk interaktiv föreställning som inspirerar och uppmuntrar barnen till att använda det finska språket. Första anhalten på turnén är Uppsala stadsbibliotek 5 oktober och turnén avslutas 28 november i Enköpings bibliotek.

Dessutom visas en nyproducerad finsk film på flera olika biografer i länet. På Göteborgs Internationella Filmfestival i januari 2019 hade Miia Tervos film Aurora världspremiär. Med sprudlande energi och avväpnande svart humor berättar filmen om ensamhet, vardagsrasism och alkoholism. I korthet handlar Aurora om en festande nageltekniker med anknytningsstörningar som blir äktenskapsmäklare åt en iransk flykting. 2 oktober i Bio Borgen, Bålsta, är datum och plats för den första visningen.

Arga Änkan – Vihainen Leski är en föreställning som spelas på finska på Helsingfors stadsteater, och som genom Riksteatern direktsänds därifrån 22 november. Med mycket värme och humor skildrar föreställningen hur är det att vara en vital och fri sjuttioåring som möts av helt andra förväntningar på åldrande av sin omgivning. Genom samarbete med Skutskärs Folkets Hus direktsänds föreställningen fredag 22 november kl. 18 på Rio Bio i Skutskär.

I Uppsala län erbjuds alla nyblivna föräldrar en kostnadsfri bok. I bokutbudet finns också en sångbok på finska och svenska för barn med finsk bakgrund. Syftet är att bidra till revitalisering av det finska språket.

– Det känns roligt att lyfta fram det finska språket och finsk kultur. Sverigefinnarna är en viktig minoritet i Uppsala län och jag hoppas vi träffar rätt med höstens satsningar, säger Eva Olsson, kulturstrateg vid Kultur och bildning.

Läs mer om satsningarna genom att klicka här!

_________________________
Textförfattare: Region Uppsala

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.