0 0
Read Time:1 Minute, 41 Second

BOTANIK NATUR | Uppsala linneanska trädgårdar / Botaniska trädgården / Uppsala universitet / 2019

Sydlig jättenäckros (Victoria cruziana).

>>
”Någon sa, att ett lökår bara är intressant på våren. Jag håller inte med. Vårt temaår ’Spirande lökar och knölar’ fortsätter nu med inventering av våra samlingar, med odlarens förberedelser inför nästa säsong och med drivning av julens lökar. Förra veckans föredrag med vitlöksexpert Åke Truedsson som vi ordnade tillsammans med Bibliotek Uppsala var välbesökt och det byttes en hel del fröer mellan deltagarna.” Så inleder Lotta Saetre sitt veckobrev från Uppsala linneanska trädgårdar och fortsätter:

Nästa vecka får vi besök av mer än hundra förskolebarn som ska hjälpa oss att plantera vitlök, som en start på skördeåret 2020. Vi får också besök av ett helt gäng trädgårdsodlare specialintresserade av lökar och knölar. Tillsammans med Trädgårdsamatörernas Upplandskrets har vi bjudit in till en lök- och knölhelg med mängder av föredrag, middag med likasinnade samt försäljning av exklusiva lökväxter. Deltagande i det här evenemanget är tyvärr bara möjligt för dig som är föranmäld.

För dig som ändå vill förkovra dig lite mer om lök- och knölväxter under hösten kan vi rekommendera utställningen Julefröjd i Orangeriet där vi laddar upp med amaryllis, hyacinter och tazetter – de lökväxter som hör julen till. Och innan dess erbjuder vi, under kulturlovet, pyssel för den som vill driva sin egen lök till jul, samt under Museidagen 10 november en odyssé i smaklökarnas värld. Värmt välkomna till ett fullspäckat lökår!

PS. Jättenäckrosen Victoria cruziana (se bild ovan, red) fortsätter att blomma från och till. Vi uppdaterar om aktuellt blomningsläge på Facebook (i evenemanget Kvällsmys med Victoria) och på Instagram. Så här års, v. 39, är den vita blomman fortfarande utslagen när vi öppnar klockan 9 (tisdag–fredag) och hinner slå ut igen i sitt rosa stadie innan vi stänger klockan 15 (tisdag–söndag). (…)”

Ta del av ytterligare evenemang på Botans webbsida genom att klicka på den här länken!

___________________________________________________
Textförfattare: Lotta Saetre för Uppsala linneanska trädgårdar
— Botan.uu

___________________________________________________

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.