0 0
Read Time:3 Minute, 8 Second

KAMERAÖVERVAKNING BROTT | Påvel snickares gränd / Stora torget / Datainspektionen / Uppsala kommun / + Enligt redaktör’n

Påvel Snickares gränd.


>>
Datainspektionen har delvis godkänt Uppsala kommuns ansökan om kamerabevakning på Stora torget och vid Påvel Snickares gränd. Tillståndet gäller alla dagar mellan kl. 20.00 och 06.00 men inte på dagtid och tidiga kvällar.

Uppsala kommun har fått ett begränsat tillstånd att bevaka Stora torget och Påvel Snickares gränd med kameror men tillståndet gäller endast mellan kl. 20.00 och 06.00 istället för hela dygnet som kommunen hade begärt.

– Det är bra att vi nu kan få kameror på plats men jag är långt ifrån nöjd. Datainspektionens handläggning är under all kritik och resultatet är inte vad vi ville se. Vi ser ett stort behov av trygghetsskapande åtgärder även under eftermiddagarna när många unga rör sig på stan och kamerorna behövs då. Att vi nu får tillstånd endast nattetid är absolut inte tillräckligt. Men vi stannar inte vid detta utan har genast påbörjat arbetet med ett överklagande, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

Kommunen lämnade in en ansökan om kameraövervakning för över ett år sedan men har först nu fått svar från Datainspektionen. Under handläggningstiden har ansökningsförfarandet ändrats, kompletteringar begärts flera gånger och handläggare bytts.

– Jag är besviken. Datainspektionen ger sig in i en tolkning av lagen baserad på hur olika brottstyper påverkar tryggheten. Det är något som de rimligen har begränsad insyn i, säger Anders Fridborg, säkerhetschef vid Uppsala kommun.

Förutom tidsbegränsningen kräver Datainspektionen också att uteserveringar och restauranger maskeras i kamerornas upptagningsområde. Tillståndet gäller från 25 september och tills vidare.

Den 1 augusti 2018 började en ny kamerabevakningslag gälla. Ett av huvudsyftena med lagen var att göra det lättare för kommuner att få tillstånd till kamerabevakning på offentliga platser, i brottsbekämpande eller trygghetsskapande syfte.

……………………………………..


Redaktörens kommentar till pressmeddelandet:

Det är enkom bra att övervakning kommer till stånd vid Stora torget och Påvel Snickares gränd. Inte minst mot bakgrund av det som UM Luthagsnytt har skrivit om tidigare (t.ex. artikeln om de s.k. Blodiglarna). Dessutom instämmer jag till fullo med Erik Pelling och Anders Fridborgs analys: Att den av Datainspektionen beviljande övervakningstiden inte är tillräcklig. Det är glädjande att man från kommunens sida inte nöjer sig med svaret utan kavlar upp ärmarna och tar ytterligare en tur med den statliga instansen … Så att denna ska kunna förmås att göra om och göra rätt.

Att handläggningstiden för ärendet har tagit över ett år(!) – och de anledningar som Erik Pelling menar är anledning till att ett besked har dröjt ända till nu – är allvarligt, ytterst beklagligt och måste naturligtvis ses över.

Och så bort med tramset!
De två platserna i centrala Uppsala, Stora torget och Påvel Snickares gränd, har alltmer blivit ett tillhåll för horder av ungdomar (huvudsakligen killar i mellersta tonåren) som tillsynes cirklar runt den hamburgerrestaurang som huserar där – i stället för att vara där de borde vara; i skolan. Att det på dessa platser förekommer hot, våld, rån, häleri och försäljning av diverse olagligt är knappast någon hemlighet för någon längre. Men för att kunna komma åt gängen, eller tramset som jag personligen kallar dem, krävs åtgärder som gör deras kriminella aktiviteter mindre lockande eller rent av omöjliga på platsen. Därtill behöver socialtjänsten, polisen och ytterst rättvisan (domstolen) allt det bevismaterial den kan komma åt för att om möjligt förebygga och i sista hand lagföra individer/grupperingar som begår lagöverträdelser. Det är här kameraövervakningen skulle kunna spela en stor roll.
Nu väntar jag (och många med mig) med frustrerad spänning på utfallet av den hemläxa som Uppsala kommun sänder till Datainspektionen. Åter igen; gör om och gör rätt!

// Signerat: Peder Strandh, redaktör UM Luthagsnytt.

_________________________________
Textförfattare: Uppsala kommun samt
kommentar av P. Strandh, redaktör UMLN
_________________________________

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.