0 0
Read Time:1 Minute, 57 Second

IDROTTSVERIGE | Rankning / Uppsala kommun


>>
Uppsala kommun har utsetts till Sveriges tredje bästa idrottskommun. Vid samma rankning förra året kom Uppsala kommun på en femte plats. Det är ”Sport & Affärer” som för trettonde året utsett Sveriges främsta idrottskommuner. Alltifrån bredd- och elitidrott, sponsring samt infrastruktur har bedömts satt i relation till befolkningsstorlek.

I tillägg till huvudlistan presenteras också topp-fem-kommunerna när det gäller Sveriges främsta breddidrottskommun, elitidrottskommun samt evenemangskommun. Dessutom görs en särskild presentation av Sveriges främsta jämställdhetskommuner inom idrottsområdet. Uppsala kommer på andra plats i breddidrottslistan, på tredje plats på jämställdhetslistan och på en tredjeplats i evenemangslistan.

2018 fattade idrotts-och fritidsnämnden nämndmålet att Uppsala ska bli Sveriges bästa idrottskommun.

– Det här är ett bra kvitto på att vi är en idrottskommun för alla. För oss handlar idrott inte bara om elitsatsningar utan även om det livslånga idrottandet, att det finns en stor bredd bland idrotten, att idrotten är inkluderande, att det finns lokaler och att vi satsar på jämställdhet för att få en framgångsrik idrott i kommunen. Vi satsar på att ta ett helhetsgrepp om idrotten säger Maria Patel (S), ordförande i idrott- och fritidsnämnden.

– Vi är stolta och glada över den här placeringen. Den visar att vårt långsiktiga arbete har givit resultat. Det här är en uppmuntran att fortsätta på den inslagna vägen och utveckla idrottskommunen Uppsala ytterligare, säger Josefine Åhrman, Idrott och fritidschef på Uppsala kommun.

Sveriges bästa idrottskommuner, enligt Sport & Affärer, är Östersund följt av Linköping och därefter Uppsala.

Juryns motivering till Uppsalas tredjeplats i Sveriges bästa idrottskommun:

 ”Uppsala styr idrotten genom ett mycket bra idrottspolitiskt program, ”Idrott för hela livet”, där ambitionsnivåerna inom breddidrott, elitidrott, motion för äldre och parasporter har politiskt fastställts. I programmet finns ett antal mätbara målsättningar, bl.a. för spontanaktivitetsytor och idrottsliga aktivitetsnivåer. Stark jämställdhetskommun med satsningar på utbildning i värdegrunder och skapandet av en trygg idrott. Har ett av Sveriges största idrottsgymnasier. Utvecklat ett samarbete med elitidrotten i partnerskapsporgrammet ”Elitidrott Uppsala”. Bra tillgång till idrottsanläggningar och en mycket stark och långsiktig strategi för planerade idrottshallar och allaktivitetsytor. Troligtvis Sveriges starkaste. Har ökat antalet evenemang på nationell nivå. Planerar för innebandy-VM för damer 2021 och för flera parasportevenemang. Målsättningen är att öka idrottsturismen. Uppsala är Sveriges bästa cykelstad och har en hög attraktionskraft för ungas boende. Placerad på fyra listor.”

___________________________
Textförfattare: Uppsala kommun

___________________________

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.