0 0
Read Time:1 Minute, 39 Second

KULTUR KONST • BILDER | konstverk / Skulptur / Tyst vatten / Hiljainen vesi / Laura Könönen

>>
Måndag 30 september är det dags för det tunga konstverket Tyst vatten, eller Hiljainen vesi som det heter på finska, att invigas vid Juvelen i Uppsala. Det är den finska konstnären Laura Könönen som står bakom verket.

Att det blev just en finsk konstnär som fick skapa det tunga verket som kommer att möta besökarna utanför Juvelens entré är ingen slump. I samband med att Finland firade 100 år av självständighet 2017 fick Laura Könönen uppdraget, dessutom har Uppsala ett alldeles särskilt band till sverigefinsk minoritet då Uppsala kommun är ett finskt förvaltningsområde.

– Det finns en viktig och stark symbolik i att det här konstverket tar sin utgångspunkt i firandet av Finlands självständighet. Laura Könönen har tagit tillvara på känslan av att ha två hemländer, något som berör många i dagens Uppsala, säger Linda Eskilsson (MP), ordförande i kulturnämnden.

Verket är sex gånger två och en halv meter stort och väger ungefär 40 ton. Det fraktades till Sverige och Uppsala med båt och lastbil och lyftes sedan på plats med hjälp av en lyftkran.

– Det är en sådan stor glädje när ett nytt konstverk kommit på plats. Hiljainen vesi (Tyst vatten) har med sitt intensiva och starka uttryck, lugnande utstrålning en stor lyhördhet för platsen och den berättelse den representerar, säger Anna Ehn, chef för offentlig konst

I konstverket ryms tankar om havet, vattenmassornas tyngd och vad som döljer sig under ytan. Östersjön som symbol för en länk och inte en gräns. Ett färdmedel som fört människor till ett nytt land, och ibland tillbaka. Titeln Hiljainen vesi/Tyst vatten  anspelar på havets eller människans inre som inte alltid överensstämmer med det yttre.

Invigningen hålls måndag 30 september 17.00 vid huvudentrén till Juvelen, hörnet Stationsgatan / Strandbodgatan.

Finska konstnärinnan Laura Könönen har gjort verket Tyst vatten (Hiljainen vesi på finska).

____________________________
Textförfattare: Uppsala kommun
____________________________

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.