0 0
Read Time:2 Minute, 7 Second

GASTROMEDICIN | Gastropares / Diabetes / Akademiska sjukhuset

>>
Fördröjd tömning av magsäcken, gastropares, är ett sjukdomstillstånd som drabbar många diabetespatienter. Inom kort startar en klinisk studie, ledd från Akademiska sjukhuset, där man kombinerar ett befintligt läkemedel med ett nytt nanomaterial för att uppnå högre verkan med lägre dos.

Per Hellström, läkare på Akademiska sjukhuset och professor i gastromedicin vid Uppsala universitet. (Foto: Akademiska sjukhuset)

– Patienter med gastropares har ofta problem med aptitlöshet, ständigt illamående och ibland kräkningar och buksmärta. Det är ett uttalat handikapp att inte fritt kunna välja sin mat och många diabetiker upplever sin situation som socialt isolerande. Därför känns det positivt att nu utvärdera en ny, potentiell läkemedelsbehandling, säger Per Hellström, läkare på Akademiska sjukhuset och professor i gastromedicin vid Uppsala universitet.

Den nya läkemedelskandidaten NIC-001 är en kombination av ett befintligt läkemedel med ett nytt nanomaterial. Den kliniska studien beräknas starta under våren 2020.

– Syftet är framförallt att bedöma säkerheten och jämföra preparatet med ett läkemedel som finns tillgängligt på marknaden. Vår förhoppning är att vi ska uppnå högre verkan med lägre dos av den aktiva substansen. Om utfallet blir positivt finns goda förutsättningar att fortsätta samarbetet med industrin för att utveckla ett nytt standardläkemedel för diabetiker, förklarar Per Hellström.

Han ser ett växande behov av fungerande läkemedelsbehandling då antalet diabetiker ökar kontinuerligt i världen. I USA finns cirka 2,3 miljoner diabetespatienter som söker vård för gastropares. Av dessa är knappt 2 miljoner kvinnor och hälften av dem svarar inte på någon behandling.

Det preparat som nu ska prövas är en vidareutveckling av ett befintligt läkemedel, metoklopramid, för behandling av nedsatt rörlighet och transport genom mag-tarmkanalen samt mot illamående och kräkningar. Det är för närvarande det enda läkemedlet mot gastropares som är godkänt av FDA, den amerikanska motsvarigheten till Läkemedelsverket.

– Problemet i dag är att effekten av läkemedelsbehandlingen varierar stort. För vissa patienter är det verkningslöst. Det nya i sammanhanget är sättet läkemedlet administreras på, att patienterna får den aktiva substansen inkapslad i ett nytt nanomaterial. Förhoppningen är att effekten ska komma snabbare, oberoende av magsäckens tömningshastighet och ge en mer konsekvent symtomlättnad, samt ökat välbefinnande för patienterna, avrundar Per Hellström. 

Nota bene: Den nya läkemedelskandidaten mot gastropares har utvecklats i samarbete med Nanologica AB, ett nanoteknikföretag grundat 2004 som utvecklar nanoporösa silikapartiklar för tillämpningar inom life science.

________________________________________
Textförfattare: Akademiska sjukhuset i Uppsala
________________________________________

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.