0 0
Read Time:1 Minute, 32 Second

PRISUTDELNING LITTERATUR| Disapriset / Lars Lambert / Uppsala universitet

Disaprisets mottagare 2019: Lars Lambert.

>>
Mottagare av årets Disapris är Lars Lambert. Han får priset för sin bok ”Uppsala kring 1900. Staden och människorna i Alfred Dahlgrens bilder”.

Disapriset delas ut klockan 19.00, i Humanistiska teatern vid Carolinaparken under Kulturnatten i Uppsala. Prisutdelare är Eva Åkesson, rektor vid Uppsala universitet.

Juryns motivering lyder:

”Årets Disa-pris tilldelas Lars Lambert för boken ’Uppsala kring 1900. Staden och människorna i Alfred Dahlgrens bilder’. Genom en lysande kombination av fotografi och kulturhistoriska texter, berättar boken fängslande och finstämt om människor, byggnader och platser i ett sedan länge förgånget Uppsala.”

Lars Lambert är författare, filmregissör och fotograf som varit verksam i många år. Första romanen skrev han 1961 när han var 19 år gammal. 1967 regisserade han sin första film, kortfilmen ”Play Mate” och efter det har det blivit nästan ett 20-tal filmer, var av en om mördarjakten efter mordet på Olof Palme. Mest känd är nog Lars Lambert för sina många Uppsalaskildringar, både filmer och böcker. Under över tio års tid var han krönikör i UNT och de senaste åren har han gett ut böckerna ”Alla tiders Uppsala” (2016) tillsammans med Helena Harnesk och ”Uppsala kring 1900: staden och människorna i Alfred Dahlgrens bilder” (2018) om fotografen Alfred Dahlgren.

Lars Lambert är född 1942 och sedan 2006 filosofie hedersdoktor vid Uppsala universitet.

Om Disapriset: Disapriset instiftades av Uppsala universitet och Studentbokhandeln i Uppsala för att främja populärvetenskapligt författande och delades ut för första gången 2001. Prissumman är på 25 000 kronor. Priset är uppkallat efter en fornnordisk mytologisk kvinnogestalt, Disa, vars klokhet gjorde henne till drottning. Enligt statuterna ska Disapristagaren företrädesvis ha anknytning till Uppsala. Pristagaren utses av en jury med sju medlemmar, där föregående års vinnare ingår.

_____________________________
Textförfattare: Uppsala universitet
_____________________________

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.