0 0
Read Time:1 Minute, 51 Second

VAD ÄR DET SOM GÄLLER | Take away-mat / Engångsförpackning / Livsmedelsverket

>>
Vill du köpa take away-mat eller dryck, men inte använda engångsförpackning? Det finns ingen regel som hindrar dig från att ta med en egen förpackning eller mugg. Du kan alltid ställa frågan om det är ok!

Livsmedelsverket uppger i ett pressmeddelande att de på senare tid har fått in många frågor om vad som gäller om man vill ta med egen förpackning när man köper take away-mat eller får med sig rester hem från en restaurang- eller kafémåltid. Det finns ingen regel som förbjuder dig att ta med egen förpackning till affären eller restaurangen.

Att ta med egen förpackning som matlåda och mugg när du köper hämtmat och dryck från butiker, kaféer och restauranger kan vara ok. Det finns inga regler som förbjuder det. Många vill minska sitt användande av engångsmaterial och tar därför med sig egen mugg eller förpackning till restaurangen, kaféet eller butiken antingen för att ta med sig hämtmat eller ta med mat man inte orkar äta upp.

Restaurangen eller butiken får säga nej
Det är alltid restaurang-, kafé- eller butiksägaren som har rätt att bestämma om man får använda egen förpackning eller inte, men du som konsument kan alltid ställa frågan. Detta gäller oavsett om det finns förpackningar på plats eller ej.
Ägaren har ansvar för att avgöra om det finns risk för att livsmedel smittas eller smutsas ner och kan av just den anledningen neka någon att använda egen förpackning. Det kan också vara svårt för en butik att tillåta egna matlådor vid en självplocksbuffé där du betalar efter vikt, eftersom din egen låda kanske inte väger lika mycket som de engångsförpackningar affären erbjuder.

Använd lämplig förpackning
När ett företag har egna förpackningar för hämtmat är det företagets ansvar att se till att förpackningarna är lämpliga för livsmedlet i fråga och följer de regler som finns. Om du tar med en egen förpackning är det upp till dig själv att se till att denna är lämplig och säker för ändamålet.

Livsmedelsverket tipsar kaféer, restauranger och butiker att tydligt informera kunderna om hur de ser på medhavda förpackningar för hämtmat – exempelvis på en skylt.

___________________________
Textförfattare: Livsmedelsverket
(Urspr. publ. 9 september 2019)

___________________________

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.