0 0
Read Time:1 Minute, 22 Second

PSYKISK HÄLSA / SUICID | Självmord / Region Uppsala / Uppsala kommun


>>
I går (tisdag) var det den Internationella suicidpreventiva dagen. För att uppmärksamma dagen och det arbete som görs i länet sprider Region Uppsala och länets samtliga kommuner informationskampanjen Stör Döden.

Stör Döden är en gemensam kampanj från Mind, Suicide Zero och SPES som uppmärksammar självmord och ger konkreta tips på hur vi kan störa döden, vad vi kan säga och hur.

Antalet självmord bland unga ökar
I genomsnitt tar 50 personer i Uppsala län sitt liv varje år. Från 1980-talet och framåt sjönk suicidsiffror årligen, men de senaste 20 åren har ingen förbättring skett. I gruppen barn och unga, 15–24 år, har antalet självmord ökat sedan mitten av 90-talet.

I Liv och hälsa ung-enkäten från 2019 uppgav cirka 20 procent av alla pojkar och cirka 35 procent av alla flickor i årskurs 2 på gymnasiet att de någon gång allvarligt övervägt att ta sitt liv. Cirka 7 procent av pojkarna och cirka 13 procent av flickorna uppgav att de har försökt att ta sitt liv.

Samverkan inom Uppsala län
Att jobba med att förebygga självmord förutsätter samarbete och samverkan. 2018 anordnade Uppsala kommun och Region Uppsala en suicidpreventiv konferens på UKK (Uppsala Konsert & Kongress). 2019 jobbar länets samtliga kommuner tillsammans med Region Uppsala på uppdrag av HSVO (Hälsa, stöd, vård och omsorg) med att ta fram stöd och vägledning kring hur ett suicidpreventivt arbete inom länets kommuner kan se ut.

Lågt räknat kostar suicid och suicidförsök Uppsala län cirka 65 miljoner kronor årligen. För de drabbade familjerna kan tragedin inte räknas i pengar.

____________________________
Textförfattare: Uppsala kommun 
____________________________

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.