0 0
Read Time:1 Minute, 49 Second

SVERIGE | NATURUPPLEVELSER / LONA-DAGARNA 2019 / HEBY / KNIVSTA

>>
Picknick i ädellövskog, lära sig om trollsländor och dykarbaggar, håva i bäcken, värma sig vid lägerelden, lära sig hur en våtmark fungerar, kunskaper om harr och harrfiske, insektssafari och vandring på led är några av de aktiviteter som erbjuds i helgen.

Lokala naturvårdens dagar är till för att få fler invånare att bli nyfikna på och vilja upptäcka naturen, inte minst den viktiga tätortsnära naturen.

– Folkhälsa, rekreation och välbefinnande hänger tätt samman med tillgång till – och vistelse i – naturen i vardagen. Därför är just den tätortsnära naturen extra betydelsefull, säger Veronica Axelsson på Naturvårdsverket.

Många av de lokala naturvårdsprojekten handlar om att göra naturen mer tillgänglig för invånarna, till exempel genom att göra stigar, bryggor och parkeringar som underlättar för rörelsehindrade, men även genom att sprida kunskap om de lokala naturmiljöerna.

Vad är den Lokala naturvårdssatsningen, LONA?
Den lokala naturvårdssatsningen LONA som startade år 2004 har bidragit till närmare 4 000 lokala naturvårdsprojekt i alla Sveriges län och i de flesta kommuner. Det är ett statligt bidrag som stöder lokala initiativ och projekt inom naturvård och friluftsliv. Det är kommunerna som söker LONA-bidrag, men projekt kan även initieras och drivas av andra lokala initiativtagare. Vänd dig till din kommun om du har en projektidé.

De för Uppsalabon närmsta LONA-dagarna arrangeras i:
Heby
Våtmarkssatsning i jordbrukslandskapet runt Vansjön & Nordsjön.
Kom förbi, ta en fika och fördjupa dig i det lokala naturvårdsprojektet ”Våtmarkssatsning i jordbrukslandskapet” runt Vansjön & Nordsjön i Heby kommun.
Var? Vansjö Bygdegård
När? Söndag den 1 september kl 10-14
Kontakt: louise@gardenborg.se

Knivsta
Kölängens ädellövskog.
Vi firar den lokala naturvårdens dag genom guidning bland ekar och skogsbryn i Kölängens ädellövskog. Programmet är familjevänligt, men man ska orka gå ett par kilometer genom skog och mark. Vi avslutar med en picknick, där kommunen bjuder på kaffe och ett litet tilltugg. Var? Samling på parkeringsplatsen vid Knivsta brukshundklubb (adress Kölängen 301, Knivsta) När? Lördag den 31 augusti kl 11-13 Kontakt: carin.von.kohler@knivsta.se

För att se listan över samtliga landets LONA-dagar 2019, öppna Naturvårdsverkets länk här!

____________________________
Textförfattare: Naturvårdsverket
(Urspr. publ. 27 augusti, 2019)
____________________________

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.