Bästa accessoaren under rötmånaden är …

LIVSMEDEL / HÄLSA / HÅLLBARHET / RÖTMÅNAD

>>
När värmen och luftfuktigheten stiger kan hållbarheten försämras på många livsmedel. Men det går att klara rötmånaden utan att behöva slänga mat i onödan. Ditt viktigaste kom-ihåg: temperaturen. Ditt viktigaste verktyg: kylväskan!

I slutet av juli började den period som traditionellt kallas rötmånaden. Men vad är det som gör maten extra känslig vid den här tiden? Framför allt är det att bakterier och mögelsvampar växer till snabbare under den varma och fuktiga årstiden. Dessutom kan vissa bakterier bilda gifter i maten, gifter som i sin tur kan göra dig magsjuk. Temperatur, tillagning och hygien är a och o för att undvika all sorts magsjuka.

Så här klarar du dig från matförgiftning utan att behöva slänga mat i onödan

Håll rätt temperatur!
Var extra försiktig med att äta från exempelvis dåligt kylda salladsbufféer, eller en dåligt varmhållen matbuffé. Tänk också på att ätfärdig mat som sallader med kött eller ägg, kokta skaldjur, röror och charkprodukter behöver hållas tillräckligt kylda. Ta med dig kylväskan till affären så inte livsmedlen hinner bli för varma på vägen hem. Kylväskan är också perfekt på utflykten för att hålla picknickmaten kall fram till servering. Se också till att kylskåpet därhemma håller rätt temperatur. 4 grader är lagom.

Tänk kortsiktigt – Använd det som går och köp lagom mycket!
Planera dina inköp och gör en veckomatsedel så behöver inte rötmånaden innebära mer matsvinn. Se till att använda dina sinnen när du ska avgöra om maten kan ätas- titta, lukta och smaka! Smakar mjölken gott kan du dricka den. Om den surnat och du inte vill hälla ut den kan du till exempel använda den i pannkakor. Grönsaker som blivit fläckiga eller lite slemmiga går att äta om du skär bort den angripna biten. Skrumpna eller uttorkade grönsaker kan du till exempel använda i soppor och grytor. Under rötmånaden kan frukt och bröd mögla fort. Köp inte mer frukt än du hinner äta upp. Frys in bröd och ta fram när du behöver.

Var extra varsam med känslig mat
Kött i allmänhet och köttfärs i synnerhet är färskvaror med mycket begränsad hållbarhet. I det malda köttet får bakterierna större angreppsyta och utvecklas snabbare än i en hel köttbit. Bär hem köttfärsen från affären i kylväska och använd den helst samma dag, men absolut senast sista förbrukningsdag. Köttfärs ska alltid genomstekas. Detsamma häller för hamburgare, råkorv och kyckling. Fisk är känslig mat om kylkedjan bryts. Tonfisk och makrill som inte har kylförvarats ordentligt kan innehålla bakterier som bildar histaminer, och du kan drabbas av histaminförgiftning (som ger allergiska symptom). Generellt gäller dock att om fisken luktar och ser okej ut går den bra att äta.

Tvätta händer och redskap
Genom att vara ren om händerna, ha rena redskap och använda olika skärbrädor till kött och grönsaker kan du undvika att föra över bakterier till maten eller mellan olika livsmedel som inte ska upphettas. Tänk också på hygienen när du är på picknick, eller är i kontakt med djur och deras miljö.

Släng inte mat i onödan
Våga lita på dina sinnen – titta, lukta och smaka på maten . Och det går att göra mycket för att hålla maten fräsch, undvika magsjuka och slippa slänga mat i onödan.

  • Håll maten kall från butiken till hemmet.
  • Ha ordentligt kallt i kylskåpet, lagom temperatur är + 4 grader.
  • Tvätta händerna innan du lagar eller äter mat, och efter att du hanterat rått kött eller kyckling.
  • Håll varm mat varm och kall mat kall.

Att ta hand om maten minskar matsvinnet, till exempel genom att man handlar klokt, förvarar rätt och inte tar fram mer mat på bordet än vad som går åt. Eventuella rester ska snabbt tas om hand och kylas ned. Livsmedel märkta med bäst före-datum kan ätas även efter detta datum om de förvarats vid rätt temperatur. Titta, lukta och smaka på maten – verkar maten okej går den bra att äta.

Läs mer på Livsmedelsverkets webbsida om:
Mögliga livsmedel

__________________________________________________
Artikeln bygger på ett pressmeddelande från Livsmedelsverket
(Urspr. publ. 15 juli 2019)

__________________________________________________

Fler nyheter

UPPSALA STADSTEATER | Allt eller inget – 10-årsjubileum för ungdomsensemblen

KONSUMENT | M Sverige varnar för bluffgarantier

KONSUMENT | Sakerna som gör studsmattan farligare

LÄKEMEDELS-
VERKET: Föreslår krav för att minska miljörisker vid läkemedelstillverkning

MEDICIN | Biobank ska möjliggöra precisionsmedicin för njursjuka

UNGDOM | Länets ungdomar får gratis sommarlovs-
biljett