0 0
Read Time:2 Minute, 27 Second

BARN & UNGDOM / TRANSPORT / CYKEL

>>
I höst arrangerar Trafikkalendern i samarbete med Uppsala kommun återigen tävlingen Gå och cykla till skolan. Tävlingen som är för alla elever i Uppsalas skolor går ut på att ta sig till och från skolan genom att gå, cykla eller åka kollektivt.

Tävlingen riktar sig till förskoleklasser och klasser i årskurs 1–6. Under två valfria veckor i september–oktober ska klassen samla så många resepoäng som möjligt genom att gå, cykla eller resa kollektivt till och från skolan. Alla som är med har chans att vinna prispengar och ett besök på allaktivitetshuset Allis i Uppsala.

Syftet med utmaningen är att främja hälsan hos barn och unga, bidra till en bättre miljö och att förbättra trafiksäkerheten i elevernas närmiljöer. Tävlingen arrangeras för fjortonde året i rad av Trafikkalendern – Sveriges största läromedel om barn och trafik.

Totalt delar Trafikkalendern ut priser för mer än 50 000 kronor. Uppsala kommun bidrar också med priser.

Första pris

  • 5 000 kronor i prispengar.
  • Fri entré för hela klassen till allaktivitetshuset Allis under ett tillfälle i två timmar med instruktör. UL bjuder på bussturerna till och från Allis.

Andra pris

  • 3 000 kronor i prispengar.
  • Fri entré till allaktivitetshuset Allis vid ett tillfälle för hela klassen. UL bjuder på bussturerna till och från Allis.

Tredje pris

  • 2 000 kronor i prispengar.
  • Fri entré till allaktivitetshuset Allis vid ett tillfälle för hela klassen. UL bjuder på bussturerna till och från Allis.

Läs mer om tävlingen på Trafikkalenderns webbplats.

De som samlade ihop flest poäng och därmed vann 2018 var:

  1. Klass 5B, Årstaskolan
  2. Förskoleklass A, Flogstaskolan
  3. Klass 3A, Vaksalaskolan.

Trafiken runt skolan är ett växande problem
Det är ett växande problem att allt fler barn, oavsett avstånd till skolan, blir skjutsade av sina föräldrar. Trafiksituationen runt skolorna blir ofta kaotisk och farlig för barnen. Ofta bryter föräldrar mot trafik- och parkeringsregler för att de är stressade. Ett sådant beteende är något barnen lär sig, istället för hur de egentligen borde bete sig i trafiken.
Forskning visar att barn som tar sig till skolan på egen hand blir mer självständiga och att barn som skjutsas till skolan mår sämre.

Vandrande skolbussar
Ett sätt att låta barnen gå eller cykla ”själva” till skolan är att göra det tillsammans med andra barn och en eller ett par vuxna. De vuxna fungerar som trygghet och förebilder för ett lämpligt beteende i trafiken. 

I många kommuner i Sverige, men även i andra länder, har föräldrar organiserat vandrande skolbussar där barnen samlas på en plats en bit från skolan för att sedan gå eller cykla dit tillsammans. Även om en del barn blir skjutsade till uppsamlingsplatsen får de ändå ta del av den fysiska aktivitet och gemenskap gruppen ger den sista biten till skolan. Samtidigt minskar trafikfarliga situationer med stressade föräldrar i närheten av skolan.

_________________________________________________
Artikeln bygger på ett pressmeddelandefrån Uppsala kommun.
Art. urspr. publ. 5 augusti 2019

_________________________________________________

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.