Besticktronen alltjämt aktuell i Pumphuset

| BESTICKTRONEN / UPPSALA VATTEN / AVFALL / GAMLA PUMPHUSET |

>>
Varje dag tar Uppsala Vatten bort hela 10 kilo bestick som (måste man förmoda) har hamnat i det insamlade matavfallet som kommer till biogasanläggningen. Det är 3,5 ton felsorterade bestick varje år. I vårvintras lät man på Uppsala Vatten bygga en tron av två veckors insamlade bestick och den väger hela 120 kilo. På påsklovet visades tronen i Pumphuset för alla som ville se och provsitta den. Om du missade den i påskas så har du en ny möjlighet under sommarmånaderna då den fortsättningsvis visas i det gamla pumphuset.

Själva tronen är vackert fantasieggande och består av cirka 4 000 tusen bestick. Det är en bråkdel av de omkring 100 000 bestick som varje år rensas ut från det matavfall som samlats in för att bli biogas på biogasanläggningen i Uppsala.

– Bestick hör inte hemma i matavfallet. Vi tror inte att de här besticken har slängts med flit, de råkar följa med när man skrapar ner sina matrester i matavfallspåsen på till exempel skolor. Med tronen vill vi på ett roligt sätt uppmärksamma vikten av att sortera rätt, eftersom allt annat är resursslöseri, berättade Jasmine Eklund, kommunikatör på Uppsala Vatten inför utställningen i påskas.

Sedan påsklovet har Besticktronen turnerat runt men står nu alltså åter till allmänhetens beskådande i Pumphuset vid Svandammen.

– Till hösten hoppas vi på att få till ett samarbete med skolorna runt om i kommunen, säger Jonathan Sohl, också han kommunikatör vid Uppsala Vatten. Vi kom lite sent ur startblocken innan sommaren med förfrågningar till skolorna. Men den respons vi hunnit få innan semestrarna har varit positiv.

Visionen man på Uppsala Vatten ser framför sig är att Besticktronen ska kunna fortsätta att turnera från skola till skola så att så många elever som möjligt ska få möjligheten att bekanta sig med den. Dessutom finns  ännu en vinst utöver  det mer uppenbara nöjesvärdet:

– Tanken är självfallet att pedagogerna ska kunna använda sig av tronen i sin undervisning kring just vatten och avfallshantering, avslutar Jonathan Sohl.

Fakta om besticktronen
• Tronen väger omkring 120 kilo.
• Den består av 4 000 bestick som samlats in från det matavfall som kommer till biogasanläggningen i Uppsala.
• Varje år rensas 3,5 ton bestick ut från det insamlade matavfallet. Det är 10 kilo om dagen.
• Det är omkring 300 bestick varje dag som rensas ut. Det blir omkring 100 000 bestick på ett år som rensas ut.
• Biogasanläggningen tar emot 30 000 ton matavfall varje år. 10 000 ton kommer från Uppsala kommun, 20 000 ton kommer från andra kommuner: Danderyd, Järfälla, Lidingö, Sollentuna, Solna, Stockholm, Sundbyberg, Täby, Upplands Väsby och Vallentuna, Tierp, Norrtälje, Hudiksvall, Östhammar och Knivsta.

Naturligtvis är Pumphusets permanenta interaktiva utställning också öppen för den vill lära sig mer om Uppsalas vatten- och avfallshantering.
Adressen till Pumphuset är Munkgatan 2 (invid Svandammen och den norra entrén till Stadsträdgården).
Öppettider i sommar: Tisdagar och torsdagar klockan 11-16.

_______________________________________
Artikelförfattare: Uppsala Vatten / UM Luthagsnytt
_______________________________________

Fler nyheter

SAMHÄLLE | ”Vi vill alla samma sak, barnets bästa”

LAG & RÄTT | Misstänkt samband mellan sprängningar i september 2023

ÄRNA | Försvarsmakten överklagar dom i Uppsala Vatten-målet

MILJÖ | Förbud mot att elda trädgårdsavfall

PÅ VÄG | Fortsatt satsning på cykeln som transportmedel

GRAFISK DESIGN | Agnes från Uppsala blev finalist i tävling om yttrandefrihet