0 0
Read Time:4 Minute, 27 Second

| VATTENVETT / BARN / SOL & BAD |

>>
Nu är badsäsongen igång och hundratusentals barnfamiljer söker sig till stränderna för sol, bad och lek. Som förälder är det viktigt att alltid ha uppsikt på stranden eller vid poolen, olyckor kan ske snabbt och ljudlöst. För att fler barn ska bada säkert i sommar har Alexandra Gahnström, Barnens försäkringsexpert hos Trygg-Hansa, sammanställt sina främsta säkerhetstips.

Ett stort antal badande barn råkar varje år ut för skador såsom benbrott, nackskador och i värsta fall allvarliga drunkningstillbud. Som förälder ska man lära sina barn hur de badar säkert, men framförallt ska man hålla uppsikt över barnen. Drunkning, som är den vanligaste dödsolyckan bland barn 1-6 år, kan vara väldigt svårt att upptäcka om man inte är uppmärksam då det ofta går fort och sker i tystnad.

– Din mobiltelefon kan på stranden, precis som i trafiken, vara bland det farligaste som finns för barn då din uppmärksamhet försvinner från barnet till telefonen. Lägg ifrån dig telefonen och håll dig på gripavstånd från ditt barn. Är ditt barn vid vattnet är det där fokus ska vara, säger Alexandra Gahnström, Barnens försäkringsexpert på Trygg-Hansa.

Ett bra sätt att öka barnens vattentrygghet är att låta dem gå på sommarsimskola. Flera kommuner erbjuder sommarsimskolor och dessutom anordnar Svenska Livräddningssällskapet med stöd av Trygg-Hansa över 200 sommarsimskolor runt om i landet.

– Skillnaden mellan att lära sig simma i en uppvärmd pool och i öppet vatten är stor. Öppet vatten är ofta kallt, mörkt och har varierad botten, det är därför viktigt att barnen får möjlighet att lära känna de olika förhållanden som råder i hav och sjö, säger Alexandra Gahnström och ger åtta tips för en säkrare badsommar för barnen:

1. Lägg ifrån dig telefonen
När barnet är i eller i närheten av vatten bör du koncentrera dig på att hålla uppsikt. Det tar inte mer än några förödande sekunder för ett barn att försvinna i ett hav av andra människor. Lägg därför ifrån dig telefonen, läsplattan och andra distraktionsmoment, och fokusera på att ditt barn ska få en så rolig och säker badstund som möjligt.

2. Prata med barnen om hur de kan bada säkert
För att undvika nackskador, hjärnskakningar, benbrott och skrubbsår är det bra att lära barnen hur man badar säkrast. Exempelvis ska man inte hoppa eller dyka i okänt vatten, då det är svårt att beräkna hur grunt det är. Man ska inte heller springa på bryggor och bassängkanter, det är lätt att halka och slå sig.

– Det är viktigt att lära barnen att inte simma under bryggor och hoppställningar, där sker det varje år många olyckor eftersom det är svårt för personerna ovan att se barnet i vattnet. Det kan leda till att de råkar landa på ditt barn i vattnet när de hoppar i. I värsta fall kan barnet bli medvetslös i vattnet, säger Alexandra Gahnström.

3. Små barn och barn som inte kan simma ska alltid vara på gripavstånd så att du direkt kan nå dem om något händer
Även om man är i grunt vatten är det svårt för små barn att ställa sig upp om de skulle ramla. Var därför alltid på gripavstånd till ditt barn så att du kan ingripa.

4. Ta det extra försiktigt i början av sommaren 
Sommarens första dopp är härligt, men ofta kallt. När man badar i kallt vatten utsätter man samtidigt sin kropp för en mängd automatiska reaktioner. Vid bad i riktigt kallt vatten får hjärnan impulser från huden vilket leder till att andningen ökar kraftigt. Den ögonblickliga inandningen när man hoppar i kan vara så stark att den kan leda till att ditt barn ofrivilligt andas in vatten under ytan.

5. Undvik uppblåsbara leksaker vid stranden
Upplåsbara djur eller madrasser är ofta populära hos barn, men ska ni bada ute på öppet vatten är det dock säkrast att lämna de uppblåsbara leksakerna hemma. De kan lätt flyta bort med barnen eller locka dem ut på djupare vatten än de klarar av.

6. Välj rätt flytväst 
Att barn ska ha flytväst på sig på båten är förhoppningsvis en självklarhet för de flesta. Något färre känner till är att små barn och barn som inte kan simma rekommenderas att ha räddningsväst. Räddningsvästen vänder barnet rätt i vattnet och håller huvudet ovanför vattenytan.

7. Låt inte äldre barn passa de yngre, det behövs en vuxen
Att upptäcka att någon håller på att drunkna och agera rätt vid en olycka är svårt, även för vuxna. Låt därför inte storasyskon eller andra äldre barn vakta de yngre barnen.

8. Lär dig hjärt-lungräddning och första hjälpen
En extra trygghet kan vara att lära sig hjärt-lungräddning. Om ditt eller någon annans barn råkar ut för en olycka i vattnet kan akut HLR vara helt livsavgörande. Det finns både fysiska kurser och webbkurser i HLR att gå för att lära sig hur man ska agera.

Expertens åtta tips för säkrare bad i korthet:

 • Håll uppsikt! Lägg ned telefonen.
 • Lär barnen bada säkert.
 • Små barn i vatten ska alltid vara på gripavstånd.
 • Håll extra uppsikt i början av sommaren när vattnet är kallare.
 • Skippa uppblåsbara leksaker vid stranden.
 • Barn ska alltid ha flytväst när man åker båt, små barn ska ha räddningsväst.
 • Låt inte äldre barn passa de yngre, det behövs en vuxen.
 • Lär dig hjärt-lungräddning och första hjälpen.

________________________
Artikelförfattare: Trygg-Hansa
________________________

Happy
Happy
100 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

2 thoughts on “Så badar ditt barn säkert i sommar

 1. När man som varande förälder önskar att ens ättelägg ska kunna bada säkert bör man dra ur bottenpluggen i syfte att tömma sjön på vatten enär studier har visat att de flesta som drunknar gör det i vatten.

  1. Ja du, herr Börman. Detta med ”urdragande av bottenplugg” skulle visserligen eliminera de flesta annars potentiella drunkningstillbud … Men man kan ju ana vilket liv rederi- och seglarlobbyn då skulle ställa till med. För vad skulle de då brumma/segla fram på? Gräddfilen är visserligen en möjlighet. Men som den realist jag är ser jag det som ytterst osannolikt att vi inom de närmsta decennierna kan våga hoppas på en sådan utveckling.
   Med detta sagt, tack för ditt intressanta inlägg/kommentar!
   /Harold Wfrankh, t.f. debattredaktör

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.