0 0
Read Time:3 Minute, 13 Second

| HÄLSA / KOST / FISK / LIVSMEDELSVERKET |

>>
Strömming och andra feta fiskar kan ingå i många läckra rätter på midsommarbordet, men är inte lika nyttigt för alla. Barn, unga och kvinnor i barnafödande ålder bör inte äta för mycket av vissa fiskar.

I fisk finns till exempel omega-3-fetter, D-vitamin, jod och selen, som många får i sig för lite av. Fisk och skaldjur bidrar också till att minska risken för flera olika folksjukdomar. Ät gärna fisk 2-3 gånger i veckan och variera mellan olika sorter, för hälsan och miljöns skull. Men en del fisksorter, till exempel feta fiskar från Östersjön och Bottniska viken, kan innehålla för mycket miljöföroreningar, som dioxiner och PCB:er. Barn, unga och kvinnor i barnafödande ålder är mer känsliga för miljöföroreningar. Därför finns särskilda kostråd för dem.

– För att inte få i sig för mycket miljögifter råder vi barn, unga och kvinnor i barnafödande ålder att inte äta den här typen av fisk oftare än 2-3 gånger om året, säger Rickard Bjerselius, toxikolog på Livsmedelsverket.

Odlad lax och sill i burk kan alla äta

Den lax som säljs i affär är oftast odlad eller vildfångad i andra hav än Östersjön och Bottniska viken och den innehåller därför förhållandevis låga halter miljöföroreningar. Den mesta burksillen som säljs i matbutiker kommer inte från Östersjön eller Bottniska viken. Dessa fiskar innehåller lägre halter av miljögifterna och den fisken kan du därför äta oftare. Läs på förpackningen eller fråga var sillen och laxen kommer ifrån om du är osäker.

Kostråden

Unga kvinnor som någon gång vill ha barn, kvinnor som är gravida eller ammar, barn och ungdomar bör inte äta dessa fiskar oftare än högst 2-3 gånger/år – övriga kan äta dessa fiskar högst en gång i veckan.

Fiskar att ha koll på

Dessa fiskar innehåller höga halter av dioxin och PCB. Ät dem därför inte oftare än högst 2-3 gånger/år:

  • Vildfångad lax och öring från Östersjön, Bottniska viken, Vänern och Vättern. Även lax som är fångad i älvarna omfattas av kostråden.
  • Strömming/sill från Östersjön och Bottniska viken (strömming och sill är samma fiskart. Sill kallas den söder om Kalmar, norr om Kalmar kallas den strömming.)
  • Vildfångad sik från Vänern och Vättern
  • Vildfångad röding från Vättern
   (Se exempelbild här intill)

Därför är dioxin och PCB skadligt för hälsan

Dioxin och PCB är mycket hälsofarliga miljögifter. I experimentella studier med djur har man sett att dioxiner och PCB kan påverka fortplantningen, immunförsvarets funktion, hormonsystemen, utvecklingen av centrala nervsystemet, samt orsaka cancer. Resultat från epidemiologiska studier av människor visar att hög exponering för dioxiner och PCB under foster- och amningsperioden kan påverka spermiekvaliteten hos pojkarna i vuxen ålder. Andra studier antyder också att exponering för dioxiner och PCB under fosterstadiet kan påverka hormonnivåer hos nyfödda, födelsevikt, barnens motoriska och kognitiva utveckling samt ha effekter på tandemaljen.

Dioxiner och PCB lagras i kroppen under hela livet. Foster och spädbarn är extra känsliga för dem eftersom de utvecklas. Det gäller både pojkar och flickor. För barn, ungdomar och kvinnor i barnafödande ålder är det särskilt viktigt att få i sig så lite som möjligt eftersom dioxiner och PCB som lagrats i kroppen förs över till foster och ammade spädbarn via moderkakan och modersmjölken. Välj istället annan fisk, för det är bra och nyttig mat som vi bör äta mer av.
Läs mer om dioxiner och PCB på Livsmedelsverkets webbsida via länken.

Fiskar som innehåller kvicksilver

Utöver dioxin och PCB finns det också fisk som kan innehålla höga halter av kvicksilver. Kvinnor som är gravida, ammar eller planerar att skaffa barn, bör inte äta sådan fisk oftare än 2-3 gånger per år. Detta gäller:

 • Abborre
 • Gädda
 • Gös
 • Lake
 • Stora rovfiskar som tonfisk, svärdfisk, stor hälleflundra, haj och rocka

Läs mer om kvicksilver i fisk på Livsmedelsverkets webbsida via länken.
____________________________________
Extern skribent: Livsmedelsverket
Artikeln ursprungligen publicerad 17 juni 2019

____________________________________

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.