0 0
Read Time:1 Minute, 8 Second

>>

Uppsala rankas högst av alla i tidningen Dagens samhälles ranking över vilka kommuner som bäst uppnår Agenda 2030.

– Det här är jätteroligt! Vi jobbar mycket med att inkludera de globala målen i kommunens verksamhet och det känns väldigt bra att det ger resultat, säger Erik Pelling, kommunstyrelsens ordförande.

Anledningen till att Uppsala vinner är främst att man rankas högst i kategorin Klimat och miljö, men ni ligger topp-tio i fyra av mätningens sju kategorier. Utöver Klimat och miljö: Hälsa och välbefinnande, God Samhällsutveckling samt Hållbara samhällen.

Dagens Samhälles ranking har inkluderat 66 stycken Agenda 2030-relaterade mål som är bestämda av FN. Utifrån FN-målen har tidningen tittat på de 16 delmål som är aktuella för kommunerna.

Kommunen presterar över genomsnittet i sex av sju områden. I det sjunde kategorin ”inkluderande samhälle” ligger Uppsala lägre än genomsnittet. Det handlar bland annat om ojämlikhet och förhållandevis högt antal anmälda våldsbrott jämfört med liknande kommuner.

– Samtidigt som vi ska vara väldigt stolta över resultatet som helhet så ser vi också att rankingen pekar på de stora utmaningar för Uppsala som vi känner till sedan tidigare. Vi kommer behöva arbeta hårt med att öka tryggheten och minska segregationen och ojämlikheten, säger Erik Pelling.

Uppsala kommun har det senaste året fått en rad utmärkelser som Årets tillväxtkommun, Årets folkhälsokommun, Världens bästa klimatstad och Årets cykelstad. 

| Artikelförfattare: Uppsala kommun |

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.