0 0
Read Time:2 Minute, 38 Second

| EU-VAL 2019 / UPPSALA KOMMUN | >>

Uppsala kommun förbereder arbetet med att genomföra valet till Europaparlamentet den 26 maj. Under valet kommer cirka 1 200 röstmottagare att arbeta i bland annat 161 vallokaler och 23 förtidsröstningslokaler för att säkerställa ett tryggt och rättvist val för de runt 165 000 röstberättigade som finns i kommunen. Dessutom kommer nya ändringar i vallagen att tillämpas som stärker valhemligheten.

En nyhet inför årets val är den lagändring som riksdagen röstade igenom i vallagen i höstas som innebär att det ska finnas en avskärmad plats där valsedlar läggs ut, och att väljare ska kunna ta valsedlar fritt från insyn från andra väljare. För att stärka skyddet för valhemligheten ytterligare kommer endast en person i taget att släppas fram till valsedelställen, vilket kan innebära lite mer köer i lokalerna. 

En annan nyhet är att det blir lättare att personrösta. Väljaren kan ta en partivalsedel, utan kandidatnamn, och där skriva namnet på den person som hen vill rösta på. Väljaren kan också ta en blank valsedel och skriva både partiets namn och namnet på den kandidat som väljaren vill rösta på.

– Det är viktigt att alla väljare har en god möjlighet att rösta och på så sätt påverka EU:s politik de närmaste fem åren. Vi har sett de senaste valen att allt fler väljer att förtidsrösta och vi satsar därför bland annat på mer tillgängliga lokaler för förtidsröster gällande både läge och öppettider, säger Johan Pelling, ordförande i valnämnden. 

För att skapa förutsättningar för alla att rösta på lika villkor har valnämnden beslutat att stå för kostnaden för ledsagning till vallokaler för personer som beviljats ledsagning. Kommunen erbjuder också väljare, som på grund av ålder eller funktionsnedsättning inte kan ta sig till ett röstmottagningsställe, att boka in ambulerande röstmottagare som kan hämta rösten hemma hos väljaren. De ambulerande röstmottagarna kommer också att besöka Uppsalas vård- och omsorgsboenden.

Förtidsröstning kommer även att erbjudas i Bolandcity samtidigt som öppettiderna till förtidsröstningen i Stationsgallerian utökas till att passa pendlare bättre. Förtidsröstningen startar den 8 maj och det kommer att finnas 23 stycken förtidsröstningslokaler i kommunen. 

Uppsala kommun gör även satsningar för att öka valdeltagandet, både geografiskt och bland grupper som tidigare inte har röstat. 

– Vi har anställt 15 demokratiambassadörer som har uppgiften att engagera och motivera till valdeltagande, genom att berätta varför det är viktigt att rösta och hur man gör.  Demokratiambassadörerna har kompetens inom nio olika språk förutom svenska och engelska, kunskap om funktionsvariationer och tidigare erfarenhet av demokratiarbete, vilket är viktiga aspekter för att främja ett ökat valdeltagande, säger Gro Hansen, projektansvarig för ”Din rösträtt i Europaparlamentsvalet”. Projektet kommer också att genomföra kunskapshöjande insatser om EU, både internt i den egna organisationen och externt, riktat till kommuninvånare.

En lika viktig del i valet är säkerheten. Valet ska genomföras på ett tryggt, korrekt och säkert sätt. 

– Vi arbetar med att valet ska genomföras utan störningar och att icke legitima påverkanskampanjer får så lite inflytande som möjligt. Det innebär till exempel att vi har en beredskap för att snabbt kunna hantera eventuell desinformation om valets genomförande i kommunen, säger Anders Fridborg, säkerhetschef, Uppsala kommun.

| Artikelförfattare: Uppsala kommun — urspr. publ. 2 maj 2016 |

_______

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.