0 0
Read Time:1 Minute, 9 Second

>>

Den 10 april genomförde Uppsala kommun livsmedelsinspektioner på 99 restauranger och andra serveringar. En av de saker som kontrollerades var tillgången på den, för livsmedelshanteringen, så viktiga möjligheten till handtvätt. Av de besökta verksamheterna hade 88 procent tillräckliga handtvättsmöjligheter.

– Det är glädjande att nästan 90 procent av de besökta livsmedelsföretagen uppfyller lagstiftningens krav. Samtidigt ser vi allvarligt på att det finns företag som saknade något så pass grundläggande som möjligheter att tvätta händerna ordentligt, säger Tobias Johansson, avdelningschef livsmedel.

Tillräcklig handtvättsmöjlighet innebär att det finns tillgång till rinnande varmt vatten, tvål och papper att torka händerna med. Den kontroll som miljöförvaltningens livsmedelsinspektörer genomförde 10 april innebar att handtvättsmöjligheter kontrollerades på 99 livsmedelsverksamheter under en och samma dag.

– God handhygien är ett måste när man hanterar mat på restauranger, kaféer eller andra typer av livsmedelsföretag. Bristande handhygien har visat sig vara en av de vanligaste orsakerna till matförgiftningar, tillägger Tobias Johansson.

Av de kontrollerade serveringarna saknade 11 delvis den utrustning som behövs för god handhygien. Verksamheter som inte uppfyllde lagkraven, fick chans att direkt åtgärda problemet.

De företagare som bedriver en livsmedelsverksamhet ska anmäla det till miljöförvaltningen. I samband med inspektionen kontrollerades därför om det skett några oanmälda ägarbyten. Sedan årsskiftet riskerar en livsmedelsverksamhet som inte registrerat sig hos miljöförvaltningen att få betala en sanktionsavgift. Av de kontrollerade livsmedelsverksamheterna var alla utom en registrerade med rätt uppgifter.

.

|Artikelförfattare: Uppsala kommun |
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.