Nya rön om narkolepsi och Pandemrix

>>

Ärftliga faktorer kan öka risken att få en svår ovanlig biverkan. Detta studeras systematiskt i det nationella projektet Swedegene, ett samarbete mellan Uppsala universitet, Karolinska institutet och Läkemedelsverket, som har sitt säte vid Uppsala universitet. En av de svåra biverkningar som studeras är narkolepsi. En ny studie, som publiceras i EBioMedicine, visar att flera gener bidrar till risken att utveckla narkolepsi efter vaccination med Pandemrix.

Förekomsten av narkolepsi ökade kraftigt i Sverige efter massvaccination med Pandemrix mot svininfluensa 2009-2010. Narkolepsi är starkt associerat med immungener såsom HLA (human leukocyt antigen), men de är inte är hela förklaringen till varför vissa personer insjuknar.

– Vi har upptäckt att flera gener bidrar till risk för att utveckla narkolepsi efter vaccination med Pandemrix. Punkter i hela arvsmassan jämfördes mellan personer med narkolepsi efter vaccination och kontrollpersoner. Vi fann en tydlig koppling mellan Pandemrix-narkolepsi och varianter i genen GDNF-AS1, säger Mia Wadelius, överläkare och professor vid Uppsala universitet och en av författarna till artikeln.

Illustration: Lars-Åke Pettersson.

Genen GDNF-AS1 kan reglera uttrycket av ett protein som påverkar nervcellers förmåga till överlevnad. Det är sedan tidigare känt att narkolepsi orsakas av förlust av en specifik typ av nervceller i hjärnan.

– Våra resultat kan öka förståelsen för de mekanismer som ligger bakom sjukdomen narkolepsi, både när den är orsakad av Pandemrix och när den uppkommer spontant. Studien visar på värdet av Swedegenes nationella insamling av DNA och medicinska uppgifter från patienter med svåra biverkningar. Vi har redan visat att det finns ärftliga riskfaktorer för flera svåra biverkningar och många nya studier är på gång, säger Pär Hallberg, överläkare och docent vid Uppsala universitet och artikelns försteförfattare.

>> Uppgifter från Uppsala universitet <<

Fler nyheter

INTERNET
Allt yngre barn utsätts för internetrelaterade brott

SVERIGE
Bilbrottsligheten fortsatt rekordhög – fler bilar än någonsin försvinner spårlöst

MEDICINER
Utbyte av biologiska läkemedel på apotek bör utredas vidare

SKOLA
Elever med mer omfattande behov av särskilt stöd ska få mer likvärdigt stöd

KROPP & HÄLSA
16 procent av kvinnor under 49 år löper risk för genetisk bröstcancer

TRYGGHET
Vuxenvandra under valborg