0 0
Read Time:1 Minute, 23 Second

(UA KOMMUN / MTM / SENIORER / UNGDOMAR / HÖGLÄSNING)
>>           
Med projektet ”Unga läser för gamla” har Helena Pennlöv Smedberg och Laven Fathi vid Gottsunda bibliotek i Uppsala kommun tilldelats priset Läsguldet som Myndigheten för tillgängliga medier (MTM) delar ut.

Helena Pennlöv Smedberg och Laven Fathi, som båda tidigare jobbade på Gottsunda bibliotek i Uppsala, ville hitta ett sätt att låta skolelever öva på läsning och träffa äldre människor. I Gottsunda kommer många barn och unga från andra delar av världen och därför har de inte någon vardaglig kontakt med sina far- och morföräldrar, eller andra äldre. 

En gång i veckan fick äldreboendet Gutasund besök av ungdomar från årskurs 9. Högläsningen blev en höjdpunkt för de äldre, och ungdomarnas självförtroende växte. Projektet gav tillfälle till möten över gränserna.

– Unga läser för gamla har varit en av de roligaste saker vi nånsin gjort i jobbet. Projektet gick så mycket bättre än vi hade trott, de unga var så gulliga och respektfulla och de äldre var så glada när vi kom. Vi är jätteglada och stolta över priset, säger Helena Pennlöv Smedberg, bibliotekarie och integrationskoordinator Bibliotek Uppsala.

– Vi är väldigt glada, projektet har varit jätteroligt att jobba med. Det blev precis det otvungna möte vi hade hoppats på och nu rullar projektet i Stenhagen samtidigt som det fått en ”spinoff” på boendet i form av närstående som högläser för de äldre, säger Laven Fathi, kommunikatör, Uppsala kommun.

Myndigheten för tillgängliga medier (MTM) uppmärksammar personer, organisationer eller institutioner som skapar möjlighet för personer med läsnedsättning eller med nedsatt läsförmåga, att läsa på sina villkor. Prissumman är på 25 000 kronor.

_______________________________
Enligt uppgifter från Uppsala kommun
_______________________________

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.