0 0
Read Time:3 Minute, 24 Second

(ENLIGT REDAKTÖR’N / NYHETSTORKA / REKORDVÄRME / VATTENBRIST)          
>>           
Kära läsare,
Så här i semestertider är det naturligt att nyhetsrapporteringen också trappar ner en smula. Det märks överallt, vår lokala Uppsalatidningen tar sommarlov i likhet med den rikstäckande Metro och övriga aktörer kämpar med att fylla utrymmet med innehåll. Sannolikt är det årets rekordvarma och -torra sommars (med skogsbränder och för tidigt höstfärgade björkar som följd) enda fördel? Just att det blir ett och annat att rapportera samt att följa upp.

Skippa utomhusgrillningen och gravljusen ett tag
Som ett exempel; det råder ett totalt eldningsförbud i princip hela landet. Något polisen är tvungen att påminna om i tid och otid då grillsugna inte tycks kunna ta in detta faktum under pannbenet. En kvinna som vi talade med var också bekymrad över de människor som, trots brandrisken i skog och mark, ändå envisas med att tända gravljus på kyrkogårdar.
– Jag var nyss på Berthåga kyrkogård och såg ett flertal ljus stå och brinna, berättade hon. Det kan räcka med att det kommer en lätt vindpust eller ett nyfiket djur för att dessa ljus ska kunna välta. Begriper verkligen inte vissa människor risk de tar när de eldar i den här torkan, frågade hon sig upprört?!
Nej, tänker jag för mig själv. Jag tror inte att alla människor förmår att tänka tillräckligt förnuftigt i den rådande värmen. Och alternativet vore om möjligt ännu värre; att de medvetet struntar i den uppenbara risken de tar med att kunna vara den som startar nästa storbrand.

Rubbet 4 – Kåbo 0
Sedan har vi det där med bevattning av trädgårdar, parker o.s.v. i rådande torrperiod. Det kan inte ha undgått någon att vi alla gemensamt måste sluta upp kring försiktighetsåtgärder rörande vattnet genom att hushålla med det på ett klokt vis. Med undantag för den nyanlagda Tiundaskolans skolgård har jag inte sett en enda dagaktiv vattenspridare i Ekeby, Luthagen, Svartbäcken hittills.
Inte i parker som Stadsträdgården, Vasaparken eller på kyrkogårdar som Gamla Kyrkogården heller. Här visar klokhet och ansvarskänsla upp sig med allt vad torrt heter. Utmed Villavägen i Kåbo däremot kunde jag på en strecka om knappt 200 meter notera fyra stycken livligt puffande vattenspridare. Detta var klockan 12:30 i tisdags. Jag talar alltså om samma tisdag som slog Uppsalas 70-åriga rekord med sin 34-gradig värme. Hur tänker man då utmed Villavägen, frågar jag retoriskt?

Varmdusch blir till kalldusch
Vad mer kan man säga om sommaren 2018 så här långt? Tja, sällan har badkrukor haft det lättare att hoppa i plurret än i år och fläkt- och glassförsäljare lär knappast klaga. I övrigt gäller som alltid när det är torrt och varmt: Drick rikligt med vatten. Varmt (t.ex.) te sägs hjälpa kroppen att kyla ner sig bättre än ett kallt glas vatten. Nu talar också viss forskning om att en varmdusch gör större nedkylande nytta inför sänggåendet än en kall motsvarighet. Anledningen till det ska vara att en kall dusch får kroppens kapillärer att dra ihop och på så vis ”stänga in kroppsvärmen” vilket inte ska vara fallet med en varmare dusch. Kanske värt att testa? 
Ta pauser, betydligt fler än du normalt annars gör. Rör dig i ett makligare tempo (lyssna på din kropp och anpassa dig helt enkelt efter rådande temperatur och omständigheter). Äldre, barn och kroniskt sjuka kan behöva extra support från sin omgivning. Kanske ska du ringa på dörrklockan hos den där gamla grannen som nästan aldrig syns till. Fråga om du kan handla med något från affären, bistå med ett element som vägrat att slå av eller vad det nu kan vara. Frågan är nog i sig själv. Och som alltid gäller; vi är aldrig starkare än summan av oss alla. Lev väl!
___________________
Signerat Redaktör’n
_________________

PS. Om det nu är någon som känner sig träffad och blir upprörd utmed Villavägen så är det toppen, tycker jag. Ring gärna eller maila på redaktion@luthagsnytt.se och dela med dig av dina åsikter. Men se för sjutton gubbar till att först stänga av vattenspridaren dagtid!

__________________________

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.