STRÄNGARE KONTROLL | Var har vissa av de äldre inläggen tagit vägen?

På UMLN har vi alltid varit, och är, angelägna om att få fotografers, illustratörers (o.s.v.) tillstånd innan vi publicerar bilder – såväl i pappersmagasinet som här på webben.

Trots att vi noggrant försöker ta reda på källan (upphovsrättsinnehavaren) har vi vid två tillfällen de senaste åren ändå blivit varse om riskerna med detta. Efter att ha gjort en (rimligt) noggrann kontroll om vem som är upphovsman och använt en bild från webben så har vi ändå fått veta att informationen om fotograf/bildbyrå inte har vart korrekt.

Vi har vid båda tillfällena kontaktats av det danska företaget ”Copyright Agent” vars affärsidé är att finna bilder som ägs av någon av deras klienter (bl.a. TT, Bildbyrån). Vid båda tillfällena har upphovsmannen till bilderna som angetts varit felaktig. Summan varje gång, det räcker inte att ta bort bilden, uppgår till några tusenlappar.
UMLN är som bekant ett litet, gräsrotsmagasin som i likhet med nästan all media kämpar för sin existens. Vi har inte råd att betala för att illa upphovsmansmärkta bilder emellanåt slinker igenom vårt kontrollnät. Därför har vi med start nu börjat att gå igenom och ta bort merparten av inlägg som publicerats genom åren för att slippa obehagliga överraskningar i fortsättningen. Därmed har vi också blivit mycket striktare i vår nyhetsbevakning, med vilka bilder vi väljer att publicera.

Om du saknar en artikel som du tidigare har kunnat läsa på webbsidan så har du din förklaring här.

Vänligen,
Peder Strandh UMLN

Fler nyheter

PENGAR | Felaktiga utbetalningar från den statliga lönegarantin ska minska

Agenda 2030 | Sverige på väg att missa matsvinnsmål

MÅENDE | Musik med mera firar tio år av sångglädje

MEDICIN | Ny upptäckt av hur antibiotikaresistens kan uppstå

EKONOMI | Nya EU-regler tandlösa mot multinationella företags skatteflykt

SVERIGE | MSB och Försvarsmakten informerar allmänheten om Nato