1 0
Read Time:1 Minute, 12 Second

På UMLN har vi alltid varit, och är, angelägna om att få fotografers, illustratörers (o.s.v.) tillstånd innan vi publicerar bilder – såväl i pappersmagasinet som här på webben.

Trots att vi noggrant försöker ta reda på källan (upphovsrättsinnehavaren) har vi vid två tillfällen de senaste åren ändå blivit varse om riskerna med detta. Efter att ha gjort en (rimligt) noggrann kontroll om vem som är upphovsman och använt en bild från webben så har vi ändå fått veta att informationen om fotograf/bildbyrå inte har vart korrekt.

Vi har vid båda tillfällena kontaktats av det danska företaget ”Copyright Agent” vars affärsidé är att finna bilder som ägs av någon av deras klienter (bl.a. TT, Bildbyrån). Vid båda tillfällena har upphovsmannen till bilderna som angetts varit felaktig. Summan varje gång, det räcker inte att ta bort bilden, uppgår till några tusenlappar.
UMLN är som bekant ett litet, gräsrotsmagasin som i likhet med nästan all media kämpar för sin existens. Vi har inte råd att betala för att illa upphovsmansmärkta bilder emellanåt slinker igenom vårt kontrollnät. Därför har vi med start nu börjat att gå igenom och ta bort merparten av inlägg som publicerats genom åren för att slippa obehagliga överraskningar i fortsättningen. Därmed har vi också blivit mycket striktare i vår nyhetsbevakning, med vilka bilder vi väljer att publicera.

Om du saknar en artikel som du tidigare har kunnat läsa på webbsidan så har du din förklaring här.

Vänligen,
Peder Strandh UMLN

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.