0 0
Read Time:2 Minute, 3 Second
Arkitektur / Uppsala kommun

>>

 

Årets Uppsala kommuns arkitekturpris går till Magasin X vid Uppsala Central. Detta kontorshus i trä öppnar för nya sätt att arbeta både flexibelt och framtidsinriktat. – Magasin X visar att det går att kombinera god arkitektur med innovation och hållbarhet. Uppsalaborna kan vara stolta över hur mycket av det vi bygger som är av så pass hög kvalitet, säger Erik Pelling, kommunstyrelsens ordförande och medlem i juryn.

 

Arkitekturpriset är instiftat för att uppmuntra byggaktörer och arkitekter att utveckla projekt till en hög arkitektonisk nivå med god hållbarhet. Det är tänkt att engagera byggbranschen och Uppsalabor i arbetet med god gestaltad miljö och väcka debatt om de värden som god arkitektur ger.

– Det här är tredje gången vi delar ut Uppsala kommuns Arkitekturpris och vi i juryn har varit glada och stolta över hur många nomineringar som kommit in och med så hög klass, säger Erik Pelling, kommunstyrelsens ordförande och medlem i juryn. Han fortsätter:

I år har vi sett att det är många projekt av mer offentlig karaktär som kontorshus, institutioner och byggnader för infrastruktur som är starka och värda att premieras. Magasin X är ritat av White arkitekter för Vasakronan.

 

 

 

 

Juryns motivering:

En i stadsväven skickligt inplacerad och väl gestaltad byggnad. Utan åthävor tar den plats centralt i Uppsala med vackra fasader i trä och glimmande skiffersten och med väl infogade solpaneler. Den mörka årstiden lyser huset milt och varmt som en lykta.

Byggnaden utstrålar innovation och experimentlusta med samtliga konstruktioner i trä. Byggnadens inre organisation öppnar för nya sätt att arbeta och umgås på kontor och med förberedd flexibilitet att enkelt kunna omdisponera ytorna för framtida behov. Även inne i kontoren är träkänslan ständigt närvarande.

Våningsplanen kopplas samman med en trappa helt i massivt trä som är ett mästerstycke i sig. Det är en hisnande upplevelse att röra sig upp och ner i husets hjärta med dagsljuset silande ner från det stora takfönstret.

Byggnaden är förebildlig för framtida kontorsbyggande både genom sin yttre gestalt, inre organisation och materialbehandling.

Juryn har bestått av:

Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande

Fredrik Ahlstedt (M), kommunstyrelsens 2:e vice ordförande

Lisa Thörn, VD /Centrumutvecklare Uppsala Citysamverkan

Örjan Wikforss, Arkitekt SAR/MSA och professor verksam i det egna företaget Arkitekturanalys AB

Anna Wikström, Arkitekt SAR/MSA projektledare Uppsala universitet, byggnadsavdelningen

Åsa Flarup Källmark, Arkitekt SAR/MSA, A-sidan arkitekter

Claes Larsson, Arkitekt SAR/MSA stadsarkitekt

 

Extern skribent: Uppsala kommun

 

 

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.